grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Pismo predsedniku ZDA Georgu Bushu

Ljubljana, 04/12/2003  |  sporočilo za javnost

Spoštovani gospod predsednik,

vojna v Iraku je končana. Marsikdo v svetu je dvomil v njeno upravičenost. Mnogi pa smo bili prepričani, da je bilo potrebno razorožiti režim Sadama Huseina, čeprav smo upali, da se je mogoče izogniti vojni. Vi ste bili prepričani, da je to nujno storiti v interesu nacionalne varnosti in v interesu človeštva.

Sile koalicije so uspešno končale bojne naloge. Posebej cenim, da je bila vojna akcija izpeljana tako, da je poskušala čimbolj zmanjšati človeške žrtve, zlasti med civilnim prebivalstvom. Vendar je s tem opravljen le prvi del naloge. Končno sodbo bo svetovna javnost in zgodovina dala, ko bo uspešno vzpostavljeno mirno in normalno življenje iraškega ljudstva. Ne dvomim, da bo to življenje veliko bolj svobodno kot je bilo v času vojaškega režima Sadama Huseina.

Vidimo pa, da so razmere danes v Iraku takšne, da je nujna hitra in zelo učinkovita akcija, da se vzpostavi red in ustavi plenjenje ter zagotovi najnujnejše aktivnosti za mirno življenje prebivalcev. Predvsem je potrebna takojšnja humanitarna pomoč, zlasti nujna medicinska oskrba. Od tega kako uspešno se bo ta situacija razrešila bo odvisno tudi kako bo iraško ljudstvo sprejelo akcije koalicije. Pri tem želim posebej izpostaviti, da je tudi Republika Slovenija pripravljena po svojih močeh pomagati pri humanitarnih akcijah.

Dovolite, da izrazim svoje sočustvovanje z vsemi žrtvami te vojne, Vam pa posebej sočustvovanje s svojci vseh padlih ameriških vojakov.

Sprejmite, gospod predsednik, izraze mojega globokega spoštovanja.