grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Sporočilo predsednika republike predstavnikom islamske skupnosti v Sloveniji

Ljubljana, 12/23/2005  |  sporočilo za javnost, izjava

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes predstavnikom islamske skupnosti v Sloveniji poslal naslednje sporočilo:

"Ob vašem današnjem shodu vam kot predsednik Republike Slovenije pošiljam naslednje sporočilo. Vaša vera je enakopravna vsem drugim veram v Sloveniji. In vi ste cenjeni prebivalci naše države. Vem, da pridno delate v svojih okoljih in da ste dali svoj prispevek razvoju Slovenije. Pomembno je, da vsi prebivalci Slovenije ne glede na versko ali narodnostno pripadnost živijo skupaj, prijazni drug do drugega in v sožitju.

Želim, da bi v Sloveniji vsi gojili kulturo mirnega sobivanja, medsebojnega spoštovanja in solidarnosti. Da bi v Sloveniji ustvarili takšno sodelovanje med pripadniki različnih verskih skupnosti, da bi bilo lahko vzor ostali Evropi in svetu kot celoti. Da bi pokazali, da je temelj vsake religije spoštovanje človeka, spoštovanje življenja. In da nobena religija ne podpira sovraštva, nasilja, zatiranja. Da je tako imenovana vojna med civilizacijami nesmiselna, v nasprotju s temeljnim učenjem vsake vere. Lahko pa predstavniki verskih skupnosti veliko naredijo, da bi bil svet bolj miren, da bi bilo manj nasilja in vojn in da bi bil tudi bolj pravičen.

Želim vsem vam, ki ste se danes zbrali tukaj ob slovesni molitvi, mirno in prijazno prihodnost v naši lepi Sloveniji. Da bi bilo takšno tudi leto 2006.

Ob tej priložnosti posebej pozdravljam tudi reisu-l-ulemo gospoda dr. Mustafa Cerića in ga prosim, da moje pozdrave in najboljše želje prenese tudi pripadnikom islamske skupnosti v Bosni in Hercegovini. Dolgo smo skupaj živeli in nismo jih pozabili. Želim tudi njim lepšo prihodnost! Da bi dokončno zacelila rane hude vojne, ki so jo pretrpeli."