grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek na delovni obisk na Češko

Ljubljana, 06/11/2003  |  sporočilo za javnost

Predsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek se bo jutri mudil na delovnem obisku v Češki republiki, kamor se odpravlja na povabilo svojega češkega kolega predsednika Václava Klausa. Predsednik dr. Drnovšek bo tako en prvih tujih gostov predsednika Klausa, ki je bil izvoljen za predsednika Češke republike 28. februarja letos.

Obisk predsednika dr. Drnovška na Češkem predstavlja nadaljevanje zelo dobrih, kooperativnih in kontinuiranih političnih odnosov med Slovenijo in Češko, ki temeljijo na bogati tradiciji kulturnih stikov med obema narodoma, podobni filozofiji političnega, ekonomskega in socialnega razvoja ter pripadnosti skupnemu srednjeevropskemu prostoru. Med državama obstaja tudi visoka stopnja soglasja glede zunanjepolitičnih ciljev, pomembna pa je tudi dolgoročna naravnanost v bilateralnih odnosih, ki temelji na skupnih interesih.

Delovni obisk predsednika dr. Drnovška bo potekal tik pred češkim referendum za vstop v EU. Ena od glavnih tem pogovorov obeh sogovornikov bo zato dosedanji proces evropske širitve in izzivi, ki jih s sabo prinaša razširjena EU. V pogovorih se bosta sogovornika predvidoma tudi posvetila nekaterim aktualnim mednarodnim vprašanjem, predvsem trenutnemu stanju v evro-atlantskih odnosih.

Gospodarsko sodelovanje predstavlja pomemben vidik slovensko-čeških odnosov: Češka je na 12. mestu med slovenskimi zunanjetrgovinskimi partnericami, zato naj bi se sogovornika dotaknila tudi vprašanja povečanja obsega blagovne menjave med državama.