grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik Drnovšek sprejel grškega veleposlanika

Ljubljana, 01/20/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel na pogovor veleposlanika Grčije g. Georgeja Nicolaidisa.

V pogovoru je veleposlanik Nicolaidis predstavil prioritete grškega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici letošnjega leta. Med njimi so širitev, uresničevanje ciljev z vrha EU v Lizboni, imigracijska politika, Evropska konvencija ter skupna zunanja in varnostna politika. Ob tem je še posebej izpostavil pomen, ki ga Grčija pripisuje podpisu Pristopne pogodbe, do katere naj bi prišlo 16. aprila v Atenah. Kot enega večjih izzivov, ki ga v naslednjih mesecih pričakuje grško predsedstvo EU, pa je izpostavil vprašanje Iraka, pri čemer se Grčija zavzema za to, da se raziščejo vse možnosti za mirno rešitev krize.

Predsednik Drnovšek je med srečanjem predstavljene prioritete označil za zelo pomembne, še posebej namero grškega predsedstva držati se širitvene časovnice iz Kopenhagna. Predvideni podpis Pristopne pogodbe v Atenah bo poseben dogodek, zato je tudi prav, da se bo odvil v tako zgodovinskem okolju. Sicer pa je pomembno, da se nadaljuje z delom na Evropski konvenciji, ki zdaj prehaja v odločilno fazo, kot tudi z uresničevanjem lizbonskih ciljev izboljšanja konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Klikni za povečavoPredsednik Drnovšek je v pogovoru tudi pozdravil namero Grčije, da se v času svojega predsedovanja posebej posveti Jugovzhodni Evropi in odnosom z Rusko federacijo. Ob tem je izrazil upanje, da se bo grško predsedstvo zavzelo za bolj intenzivno približevanje balkanske regije EU.