grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel poverilna pisma veleposlanika Republike Kazahstan

Ljubljana, 04/09/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel poverilna pisma izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Kazahstan v Republiki Sloveniji Rahata Alijeva.

Na razgovoru po uradni slovesnosti je veleposlanik Alijev predsedniku dr. Drnovšku prenesel čestitke za prepričljivo zmago na predsedniških volitvah s strani kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva. Ob tem je poudaril ugled, ki ga uživa Slovenija v Kazahstanu in se zavzel za nadaljevanje stikov, ki sta jih državi vzpostavili na najvišji ravni lansko leto. Ti že dajejo konkretne rezultate, predvsem na gospodarskem področju, kjer obe strani pristopata k izgradnji skupne farmacevtske tovarne. Veleposlanik Alijev je zagotovil, da si bo kot prvi kazahstanski veleposlanik v Sloveniji prizadeval za nadaljnjo poglobitev sodelovanja in boljše medsebojno poznavanje med državama.

Predsednik dr. Drnovšek se je v pogovoru zahvalil za posredovane čestitke in poudaril, da predsednika Nazarbajeva že dolgo pozna, saj sta se v preteklosti večkrat srečala na mednarodnih forumih. Ob tem je izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da je lanskoletna izmenjava predsedniških obiskov privedla do konkretnih rezultatov. Blagovna menjava med državama se krepi, kar pomeni, da obstajajo vsi predpogoji za uspešen nadaljnji razvoj medsebojnih odnosov na vseh področjih, ne glede na geografsko oddaljenost. Ob tem je predsednik dr. Drnovšek poudaril, da v Sloveniji gledamo na Kazahstan kot na stabilnega in perspektivnega partnerja, s katerim si želimo okrepiti medsebojne stike.

Ob koncu pogovora je predsednik dr. Drnovšek kazahstanskemu veleposlaniku zaželel čimveč uspehov pri poglabljanju slovensko-kazahstanskih odnosov.