grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik Drnovšek na srečanju predsednikov JVE na Brionih

Brioni, Hrvaška, 07/29/2006  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek se na povabilo predsednika Republike Hrvaške Stipeta Mesiča danes in jutri udeležuje neformalnega srečanja predsednikov Jugovzhodne Evrope na Brionih. Na nocojšnji slavnostni večerji, na kateri je bil poleg gostitelja hrvaškega predsednika Mesića in slovenskega predsednika prisoten tudi predsednik Črne Gore Filip Vujanovič, so se predsedniki v sproščenem vzdušju pogovarjali o evropski perspektivi celotne regije in držav bivše SFRJ. Pogovor je tekel o tem, kako lahko Slovenija kot polnopravna članica Evropske Unije pomaga Hrvaški, ki vstopa v pogajanja z EU, in Črni Gori, ki je na začetku svoje evropske poti, da bi obe čimprej uresničili svojo evropsko perspektivo.

Klikni za povečavoSlovenski in hrvaški predsednik sta odgovorila na novinarsko vprašanje glede dvostranskih odnosov in stanja odprtih vprašanj med obema državama. Pri tem sta oba predsednika menila, da so ta vprašanja takšna, da jih je mogoče rešiti in da bi morali obe vladi okrepiti prizadevanja za rešitev teh vprašanj.

Predsednik Drnovšek je glede morebitnega spravnega srečanja med slovenskim, hrvaškim in italijanskim predsednikom povedal, da je bil temu naklonjen že v mandatu prejšnjega italijanskega predsednika, vendar te pobude v Italiji niso podprli.

Klikni za povečavoPo njegovih besedah je pomembno, da za tragične dogodke, ki so zgodovinsko zaznamovali odnose med sosednjimi narodi, vsak narod prevzame odgovornost, saj bo uravnotežen odnos do teh vprašanj odpiral nadaljnje perspektive prijateljskih in pozitivnih odnosov med sosednjimi narodi. Slovenski predsednik je poudaril, da je pobudi še vedno naklonjen, v tem trenutku pa je odvisno od italijanske strani, kdaj bo do tega srečanja prišlo