grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Svojci žrtev vojne za Slovenijo pri predsedniku republike

Ljubljana, 06/24/2003  |  govor

Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je sprejel svojce žrtev padlih v vojni za Slovenijo, nosilcev Medalje za ranjence Ministrstva za obrambo in poškodovanih policistov med agresijo na RS.
Spoštovani gostje,
12 let je minilo, odkar imamo svojo slovensko državo, 12 let je minilo od dramatičnih dogodkov, ki se jih vsi še kako dobro spominjamo. Takrat smo poskušali vzpostaviti našo državo na miren način, v dogovorom z drugimi, vendar na žalost druga stran ni bila za miren dogovor in prišlo je do agresije na Slovenijo. Takrat se je Slovenija odločno branila, z veliko enotnostjo, prepričanjem v svojo pravilno odločitev, v samostojnost, ki smo jo vsi podprli s široko demokratično, plebiscitarno odločitvijo.

Uspeli smo v tem, da smo vzpostavili svojo državo. Vendar nekateri so takrat plačali najvišjo ceno za to državo. Nekateri ste izgubili najdražje, nekateri ste bili takrat hudo ranjeni in vam je mlada slovenska država za vašo veliko žrtev globoko hvaležna, jo ceni in spoštuje in se je spominja in se je bo vedno spominjala.To je tudi odgovornost za vse nas, za vse državljane, ki gradimo to državo, da jo skušamo napraviti čim boljšo in čim bolj vredno življenja in s tem pokazati, da so bile tudi žrtve upravičene in da so dale rezultat.

Dan državnosti je še posebej priložnost, da se tistih dogodkov spomnimo, da se poklonimo spominu žrtev za samostojno Slovenijo in da jim vsakič ponovno obljubimo, da bomo to lepo slovensko domovino znali ceniti, spoštovati, jo graditi naprej.

Vesel sem, da imam priložnost, da prvič kot predsednik republike danes, ko se poklanjamo Dnevu državnosti, da se lahko spoznam z vami in da vam lahko tudi jaz izrečem svoje globoko spoštovanje in vam izrazim v imenu Republike Slovenije hvaležnost in to, da cenimo vaše žrtve.

Hvala.