grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike dr. Drnovšek na pogovoru z direktorjem Brookings instituta

Davos - Švica, 01/26/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v Davosu srečal tudi s Strobe Talbottom, direktorjem vplivnega ameriškega Brookings instituta in nekdanjim namestnikom državne sekretarke ZDA, Madeline Albraight.

Sogovornika sta se v pogovoru predvsem posvetila trenutno najbolj aktualnemu vprašanju, vprašanju reševanja iraške kriza. Predsednik dr. Drnovšek je v pogovoru poudaril svojo zaskrbljenost nad vplivom, ki ga ima le-to vprašanje na odnose med ZDA in Evropo, ter na evro-atlantsko partnerstvo.

Direktor Talbott je menil, da še niso povsem izčrpane vse možnosti za mirno rešitev krize, kot tudi za usklajen nastop OZN in VS do tega vprašanja.

Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila tudi razmer v Jugovzhodni Evropi. Predsednik dr. Drnovšek je pri tem poudaril vse bolj aktivno vlogo Slovenije v regiji, ki je tudi ena od večjih investitorjev .

Na željo sogovornika je predsednik dr. Drnovšek podal slovensko oceno razmer v nekaterih državah JVE. Strobe Talbott je menil, da je navkljub izzivom, s katerimi se regija sooča še danes, položaj bistveno boljši, kot je bil pred leti. Menil je tudi, da bo nedavno povabilo Nato tako Sloveniji, kot tudi Romuniji in Bolgariji, pozitivno vplivalo na nadaljnji razvoj dogodkov v vseh državah JVE.

Ob koncu je Talbott dr. Drnovška povabil, da ob naslednjem obisku v ZDA nastopi tudi v Brookings institutu.