grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Slovesnost ob odprtju prenovljenega Tolminskega muzeja v Tolminu

Tolmin, 06/06/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v petek, 6. junija, udeležil slovesnosti odprtja prenovljenega Tolminskega muzeja v Tolminu, ob tej priložnosti pa je obiskal tudi Log pod Mangrtom ter kobariški muzej. V vasi, ki jo je pred dobrima dvema letoma prizadel zemeljski plaz, se je dr. Drnovšek seznanil s potekom sanacije plazišča in ureditvijo vasi. Predsednik je po pogovoru s predstavniki občine ter prebivalci vasi, ki so mu pripovedovali o življenju v Logu pod Mangartom po plazu, izrazil upanje, da bo narava tem krajem v prihodnje bolj prizanesljiva in da bo sanacija potekala kar se da hitro.

Predsednik dr. Drnovšek se je na poti ustavil tudi v Kobaridu, kjer si ogledal znameniti kobariški muzej, ki z izjemno muzejsko postavitvijo in protivojno sporočilnostjo, opozarja na pomen zgodovinskega spomina.

Prav to pa je predsednik poudaril tudi v svojem nagovoru ob otvoritvi prenovljenega Tolminskega muzeja.
===============================

Klikni za povečavo "Vesel sem, da ste me povabili v Tolmin na ta prijeten dogodek, na otvoritev prenovljenega muzeja. Tolmin je kraj zanimive zgodovine in prav je, da takšno mogočno zgodovino beležimo v muzeju. Od velikega kmečkega punta, preko številnih dogodkov, do prve in druge svetovne vojne, se je v teh krajih izjemno veliko dogajalo. Dogajali so se pomembni dogodki, tako za našo kot za svetovno zgodovino.

Če se samo spomnimo na dejstvo, da so prebivalci teh krajev zamenjali več državljanstev, da so se v teh krajih velikokrat stikali različni geopolitični interesi, potem ni težko ugotoviti, da preteklost, zgodovina tem krajem ni bila prijazna.

Zgodovinski dogodek je bila tudi ustanovitev naše države. Države, ki v mednarodni skupnosti enakopravno nastopa z drugimi državami. Zgodovina naše dežele in tega območja, od kmečkih puntov, ko so bili kmeti potisnjeni v hudo eksistenčno situacijo, do dveh velikih vojni, ki nam nikakor nista prizanesli, nas veliko nauči. Protivojna sporočila zbrana v muzejih teh krajev so opomin vsem generacijam.

Toliko gorja, vojne in žrtev na tako majhnem delčku sveta, je prav poseben primer v svetu. Vsa te vojne, ki so se tam območju dogajale, so bile nesmiselne in na koncu vsaka vojna izpade kot takšna. To je eno velikih sporočil iz naše zgodovine, ki ga bomo skušali prenesti v prihodnost. Da bo muzej od leta 2003 lahko beležil povsem drugačne dogodke, kot jih beleži zdaj.

Skupno življenje v skupni Evropi, življenje sodelovanja in sožitja z evropskimi narodi temelji na odločenosti izogibanja se vojnam in vzpostavljanja trdne zgradbe medsebojnih odnosov, ki je ne bodo mogli zamajati nesporazumi. Slovenci bomo dali svoj prispevek k temu, da bo ta zgradba takšna, kot si jo vsi želimo.

Želim si, da bi v prihodnosti Tolminci v tem kraju dobro živeli in da bi vsakdo v tej naši državi in skupni prihodnosti našel dovolj pozitivnih priložnosti za dostojno življenje. To vam želim kot predsednik države in želim, da bi tako uspešno, kot smo delali doslej, delali še naprej.

Čestitam vam ob otvoritvi muzeja. Verjamem, da bo zgodovinski spomin, ki ga tolminski muzej hrani opozoril tudi na tisto posebno dimenzijo v našem vsakdanu, na duhovno dimenzijo, ki je potrebna za pravo kvaliteto življenja."