grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 02/13/2006  |  sporočilo za javnost

Predsednik RS Janez Drnovšek je želel, da te dni v Kartum ponovno odpotuje dr.Iztok Podbregar in prenese sudanski vladni strani dodatne predloge za mirovni sporazum. Dr. Podbregar je bil v Sudanu že pred desetimi dnevi, ko je sudanskemu predsedniku prenesel pismo predsednika Drnovška in prvi mirovni predlog. Dr. Podbregar, ki vodi Slovensko varnostno - obveščevalno agencijo, je preko vodje tovrstne službe v Sudanu, ves čas usklajeval aktivnosti s sudansko vladno stranjo.

Neposredni predpostavljeni dr.Podbregarju je predsednik vlade Janez Janša, ki je danes odločil, da dr. Podbregar ne sme ponovno v Kartum.

V tem trenutku ga nihče ne more nadomestiti - poleg vsebinskih razlogov je tu še cepljenje proti rumeni mrzlici, saj nihče drug ni cepljen (pri nas v zadnjem času ni bilo na razpolago ustreznega cepiva).

Usklajevanje z vladno stranjo bo tako iz Ljubljane preko telefonov vodil Ivo Vajgl, svetnik predsednika Drnovška. Pri upornikih na terenu pa se nahaja Tomo Križnar in vzdržuje komunikacijo z njimi.

Iskanje mirovne rešitve v Darfurju vedno bolj izgleda kot potiskanje polnega voza navzgor po bregu. Ni čudno, da že tri leta ni rešitve.