grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike čestital Planinski zvezi Slovenije ob letošnjih visokih jubilejih

Ljubljana, 02/17/2005  |  sporočilo za javnost

Predsednik Republike Slovenije dr.Janez Drnovšek je Planinski zvezi Slovenije ob jutrišnji svečanosti v Cankarjevem domu poslal čestitko za visoke jubileje, ki jih zveza praznuje v letu 2005. V čestitki je predsednik republike zapisal:"V izjemno čast in ponos mi je kot predsedniku Republike Slovenije, da Vam lahko ob treh izjemnih jubilejih slovenskih planincev, gornikov in alpinistov in Vaše organizacije izrečem iskreno priznanje. Kot narod in država smo lahko ponosni na Vaše opravljeno delo. To je Slovence dvignilo med velike evropske in svetovne narode. Z Vašim stoletnim delom smo postali v svetu prepoznavni in cenjeni. Slovenski alpinistični dosežki so ponesli sloves naših alpinistov med svetovne velikane. Le redkim narodom v Evropi je dano, da se lahko pohvalijo s tako visokimi jubileji in s tako predanim odnosom do narave, jezika in narodovih vrednot.

Ko praznujete 110-letnico Planinskega vestnika, najstarejše slovenske revije in najstarejše planinske svetovne revije z mesečnim izhajanjem, 110-letnico postavitve Aljaževega stolpa na Triglavu, tega simbola slovenstva, in 30-letnico prvega slovenskega vzpona na Makalu, s katerim smo začeli pot med velike alpinistične narode, želim spomniti tudi na 160-letnico rojstva človeka, ki so ga, tako kot ves slovenski rod, prevzele lepote slovenskih gora in to tako, da se je z dušo, srcem in tudi premoženjem zapisal našemu najvišjemu vrhu Triglavu, to je Jakoba Aljaža. Tako v Planinskem vestniku kot z velikih zmagovitih odprav v tuja gorstva ste se vedno znova vračali nazaj v skrivnostni in prečudoviti slovenski gorski svet, k Jakobu Aljažu, ki je Slovencem podaril tudi himnični spev "Oj, Triglav, moj dom".

Želim Vam prijeten in doživet jubilejni večer. Naj bo to večer slovenske skromnosti, srčnosti, poguma, volje, trme in zaljubljenosti v lepoto in brezmejnost narave ter v meje človeškega. Ostanite z besedami in dejanji še naprej na vrhu.

Planinski pozdrav!"