grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike se je danes pogovarjal z Jelko Strojan

Ljubljana, 12/22/2006  |  sporočilo za javnost

Spodaj objavljamo sporočilo za javnost predsednika republike dr. Janeza Drnovška:

"Včeraj so podrli hiše družine Strojan, ker so črnogradnje. V Sloveniji je še kar nekaj črnih gradenj, pa jih včeraj niso porušili.

Mama Jelka Strojan z otroki je zdaj na planem, pod milim nebom. Začela se je zima in verjetno bo še hujša.

Kot predsednik države sem osupel in globoko razočaran, da se je kaj takšnega zgodilo v Sloveniji. Legalistične razlage, da se je to moralo zgoditi, ne sprejemam. Se je to moralo zgoditi prav zdaj, tik pred božično-novoletnimi prazniki, ko se vsi veselo predajamo prazničnemu razpoloženju? In medtem, ko bomo drugi praznovali, bo Jelka Strojan z otroki pred očmi vse Slovenije zmrzovala brez strehe nad glavo.

Danes sem poslal svoje predstavnike k mami Strojan, da jo prepričajo, da se z otroki napoti v nastanitveni center v Postojni, kjer je drugi del družine. Da bi vsaj na toplem preživela te dni in tam počakala na rešitev. Vendar je niso prepričali. Potem sem sam dalj časa govoril z njo po telefonu, pa žal tudi meni ni uspelo. Pravi, da so dovolj dolgo čakali, pa nič. V nastanitveni center, da ne gre več. Ostali bodo, kjer so, pa karkoli se že zgodi. Človek jo po kalvariji zadnjih mesecev lahko kar razume.

Vlada neuspešno rešuje ta problem. Uradniki so pokazali svojo popolno brezsrčnost. Kdo lahko še pomaga? Morda civilna družba, državljanke in državljani, ki jih je sram, da se to dogaja. Če bomo kaj naredili za Jelko Strojan, bomo tudi sami bolj mirno in zadovoljno preživeli božič in novo leto."