grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel poverilno pismo veleposlanika Brazilije

Ljubljana, 11/03/2004  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes sprejel poverilno pismo veleposlanika Federativne republike Brazilije, Celsa Marcosa Vieira de Souza, ki Slovenijo diplomatsko pokriva z Dunaja.

Sogovornika sta dvostranske odnose ocenila kot dobre, z veliko neizkoriščenih potencialov. Predsednik dr. Drnovšek je poudaril, da je Brazilija pomemben partner Slovenije in izrazil pričakovanje, da se bodo odnosi med državama z vstopom Slovenije v Evropsko unijo nadalje poglobili. Poudaril je, da je Brazilija za Slovenijo prvi trgovinski partner v regiji Latinske Amerike. Veleposlanik je izpostavil pomen Evropske unije, s katero ima Brazilija največji obseg trgovinske menjave, iz te regije pa je tudi največ neposrednih vlaganj v brazilsko gospodarstvo.

Klikni za povečavoVeleposlanik je omenil dejavnosti brazilskega predsednika da Silve za zmanjšanje revščine v Braziliji in njegovo mednarodno pobudo za odpravo lakote po svetu. Predsednik dr. Drnovšek je dejal, da Slovenija podpira napore za iskanje novih načinov financiranja svetovnega razvoja in boja proti lakoti in pri tem omenil svojo udeležbo na konferenci pobude brazilskega predsednika v New Yorku septembra letos. Brazilski veleposlanik je poudaril pomen, ki ga pripisuje Brazilija Organizaciji združenih narodov, se zavzel za njeno reformo in prosil, da bi Slovenija Brazilijo podprla v njeni aspiraciji za stalni sedež v Varnostnem svetu. Predsednik dr. Drnovšek je dejal, da Slovenija vsekakor podpira stalno članstvo države iz Latinske Amerike v Varnostnem svetu.

Veleposlanik Vieira de Souza je slovenskemu predsedniku prenesel vabilo brazilskega predsednika da Silve Lule za državni obisk v Braziliji. Predsednik dr. Drnovšek se je za vabilo zahvalil. Veleposlanika je prosil, da brazilskemu predsedniku prenese njegove pozdrave in vabilo za obisk v Sloveniji.