grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Češki predsednik prihaja na uradni obisk v Slovenijo

Ljubljana, 10/20/2003  |  sporočilo za javnost

Na povabilo predsednika republike dr. Janeza Drnovška bo 21. in 22. 10. 2003 na uradnem obisku v Sloveniji predsednik Češke Republike Václav Klaus.

Obisk predsednika Klausa v Sloveniji predstavlja nadaljevanje zelo dobrih in prijateljskih odnosov, ki temeljijo na bogati tradiciji kulturnih stikov med obema narodoma, podobni filozofiji političnega, ekonomskega in socialnega razvoja ter pripadnosti skupnemu srednjeevropskemu prostoru. Med državama obstaja tudi visoka stopnja soglasja glede zunanjepolitičnih ciljev, pomembna pa je tudi dolgoročna naravnanost v bilateralnih odnosih.

Državi sta vse bolj gospodarsko povezani, saj sodelovanje na tem področju predstavlja pomemben vidik slovensko-čeških odnosov: Češka je na 12. mestu med slovenskimi zunanjetrgovinskimi partnericami. Obe strani sta zainteresirani za poglobitev vsestranskega sodelovanja med državama, veliko možnosti vidita za poglobitev odnosov na gospodarskem področju, pri skupnih vlaganjih, v turizmu, na znanstvenem in tehničnem področju.