grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek na uradnem obisku na Madžarskem

Budimpešta - Madžarska, 02/17/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes prispel v Budimpešto, kjer je začel svoj dvodnevni uradni obisk na Madžarskem.

Že na začetku obiska se je predsednik dr. Drnovšek sestal na štiri oči s svojim gostiteljem, madžarskim predsednikom dr. Ferencem Madlom. V pogovoru je madžarski predsednik dr. Drnovšku čestital ob nedavni izvolitvi in poudaril, da visoko ceni dejstvo, da si je za svoj prvi uradni obisk v tujini izbral ravno Madžarsko. Tudi zato bo obisk še bolj prispeval k nadaljnji poglobitvi že tako vzornega medsebojnega sodelovanja. Predsednik dr. Drnovšek je v pogovoru poudaril, da je slovensko-madžarske odnose vedno dajal za zgled, kakšni morajo biti odnosi med dvema sosednjima državama. Slovenija in Madžarska imata veliko skupne zgodovine, kot tudi skupno prihodnost, še posebej zdaj, ko sta po desetletju prizadevanj na pragu polnopravnega članstva v Evropski uniji.

Klikni za povečavoSogovornika sta svoje pogovore nadaljevala ob prisotnosti uradnih delegacij. Pri tem je madžarski predsednik predstavil zunanjepolitične prioritete in notranjepolitični razvoj Madžarske v zadnjem desetletju. Osredotočil se je tudi na bilateralne odnose s Slovenijo in izpostavil še neizkoriščene možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja. Predsednik dr. Drnovšek se je strinjal, da je povečanje skupnega obsega blagovne menjave v obojestranskem interesu. Ob tem je poudaril pomen dobrih prometnih povezav in opozoril na potrebo po izgradnji avtoceste med državama. Glede položaja obeh manjšin sta se sogovornika strinjala, da je urejen bolje kot v večini držav, da pa še vedno obstajajo možnosti za določene izboljšave, kot so odprtje kulturnega centra in madžarskega generalnega konzulata v Lendavi, ter zagotovitev financiranja narodnostnih šol s slovenščino kot učnim jezikom v Porabju in radijske postaje v Monoštru.

Klikni za povečavoV okviru svojega obiska v Budimpešti se je predsednik dr. Drnovšek tudi sestal z madžarskim premierom Petrom Medgyessyjem. Med srečanjem sta izmenjala poglede na nekatera aktualna zunanjepolitična vprašanja. Ob tem je madžarski premier pojasnil razloge, ki so ga privedli do podpisa odprtega pisma osmih evropskih držav v podporo ZDA pri njeni politiki do Iraka. Predstavil je tudi razprave, ki potekajo na Madžarskem pred referendumom o vstopu v EU, ki bo 12. aprila letos. Predsednik dr. Drnovšek je svojemu sogovorniku pojasnil, da v Sloveniji razumemo ameriško stališče do Iraka, ne želimo pa se zaradi tega vprašanja opredeljevati med Evropo in Ameriko. Zdaj je najpomembnejše, da se najde skupen pristop k rešitvi krize, ki bo ohranil enotnost in verodostojnost mednarodne skupnosti. Predsednik dr. Drnovšek je madžarskega premiera tudi seznanil s prihajajočim referendumom v Sloveniji o članstvu v EU in NATO, ki bo 23. marca. Sogovornika sta tudi izmenjala poglede na položaj obeh manjšin, pri čemer je slovenski predsednik opozoril na pričakovanja glede zastopanosti slovenske manjšine v madžarskem parlamentu.

Prvi dan uradnega obiska predsednika dr. Drnovška na Madžarskem se je končal s tiskovno konferenco, ki ji je sledila svečana večerja v prostorih madžarskega parlamenta.