grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Dr. Janez Drnovšek zaključil uradni obisk v Izraelu in na Palestinskem avtonomnem področju

Ljubljana, 03/08/2006  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Janez Drnovšek je danes v nadaljevanju dvodnevnega uradnega obiska v Izraelu uradno obiskal še Palestinsko avtonomijo, kjer se je sestal s palestinskim predsednikom Mahmoudom Abbasom.

V daljšem pogovoru sta predsednika Drnovšek in Abbas poudarila, da imata Slovenija in Palestinska avtonomija interese za nadaljnje razvijanje stikov na vseh področjih. V luči dejstva, da bo Slovenija 2008 predsedovala EU in da bo takrat posvečala pomembno pozornost mirovnemu procesu na Bližnjem vzhodu sta predsednika podprla zamisel, da bi v Ljubljani in na avtonomnem palestinskem področju odprli ustrezna predstavništva.

Klikni za povečavoDr. Drnovšek se je s palestinskimi voditelji največ pogovarjal o možnostih za nadaljevanje mirovnega procesa po volitvah, na katerih je na palestinskem področju zmagal Hamas in po volitvah, ki bodo v Izraelu ob koncu tega meseca.

Slovenski predsednik je podčrtal, da mednarodna skupnost pričakuje, da se bodo pogajanja, ki bodo pripeljala do trajnega miru nadaljevala in da bodo tudi predstavniki Hamasa, če bodo prevzeli vladno odgovornost spoštovali načelo nenasilnega reševanja sporov, priznali državo Izrael in uresničevali vse doslej sklenjene sporazume. To je namreč pogoj , da lahko tudi mednarodna skupnost sprejme in prizna rezultate demokratičnih volitev v Palestinski avtonomiji.

Klikni za povečavoPredsednika Drnovšek in Abbas sta na tiskovni konferenci tudi poudarila, da prebivalcev Palestinske avtonomije mednarodna skupnost ne bi smela "kaznovati" zaradi rezultata volitev ampak nadaljevati z ustaljenimi oblikami finančnih podpor za financiranje Palestinske avtonomije.

Predsednik Drnovšek je danes obiskal tudi Betlehem, kjer si je ogledal kraj Kristusovega rojstva. V Ramali je obiskal tamkajšnjo skupnost kristjanov in si ogledal njihovo cerkev.