grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Slovenija ima trden koncept Slovenske vojske

Cerklje ob Krki, 05/15/2003  |  govor

Klikni za povečavo Danes je v Cerkljah potekala slovesnost ob Dnevu Slovenske vojske. Slovenija je na ta dan pred 12 leti v učnih centrih na Igu in v Pekrah sama začela usposabljati svoje vojake. Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Janez Drnovšek je bil na današnji slovesnosti slavnostni govornik.




Klikni za povečavo Spoštovani pripadniki Slovenske vojske, gospe in gospodje,

danes praznujemo Dan Slovenske vojske. Nastala je ob osamosvojitvi Slovenije, nastala je skupaj z našo državo. Dvanajst let je tako za razvoj neke države, kot tudi za razvoj vojske, sorazmerno kratko obdobje. V teh dvanajstih letih smo skupno iskali najboljše poti, najboljši koncept SV. Ob tem se je oblikovala tudi mednarodna situacija, mednarodni varnostni sistem. In počasi, korak za korakom smo po mojem prepričanju prišli do pravega, trdnega koncepta SV za prihodnost, za 21. stoletje. Vesel sem, da lahko kot vrhovni poveljnik SV ugotavljam, da se v zadnjem času SV razvija uspešno, da se vzpostavljajo res trdni temelji za resno strokovno delo tudi v prihodnosti.

Klikni za povečavo Današnji svet je še vedno nevaren, vsi bi si želeli mir in takšno stanje v svetu, da vojske več ne bi bile potrebne. Vendar se zavedamo, da smo od tega še zelo daleč. Vojska je še vedno eden od temeljnih atributov suverenosti vsake države. In tisto, kar skušamo doseči danes v Sloveniji, v Evropi, širše v svetu je, da bi vojske med sabo sodelovale, da se ne bi konfrontirale, da bi vzpostavili trden sistem sodelovanja med vojskami različnih držav in s tem garancijo za trajen mir v svetu. Tudi zato smo se s prepričanjem odločili za vstop v kolektivni sistem obrambe, v zvezo Nato. Želimo razvijati naš obrambni sistem z drugimi državami, ki so svobodne, demokratične, s katerimi nas družijo enake vrednote, cilji, in s katerimi lahko skupno zagotavljamo svojo in varnost drugih, varnost sveta. Ne predstavljamo si več izolirane vojske, izolirane države, ki bi bila posvečena samo svoji varnosti, brez sodelovanja z drugimi. Takšne situacije smo imeli v preteklosti in vedno so v Evropi vodile do novih konfliktov in novih vojn.

Klikni za povečavo Vesel sem, da se SV vključuje v mednarodna sodelovanja. Mirovne operacije, v katerih sodelujete, so preizkušnja, so vir izkušenj prekaljevanja vojske, dajejo pa tudi pomemben prispevek zagotavljanju varnosti in miru v svetu. Razumljivo je, da moramo tudi mi nekaj prispevati drugim tam, kjer je to potrebno, če želimo, da bodo tudi drugi pomagali nam, če bo to kdaj potrebno. Odločili smo se za prehod na poklicno vojsko, s prostovoljno rezervo. To je pomembne prehod, pomembna odločitev in prepričan sem, da je tudi prava. Zavedam se, da so takšne spremembe v vojski zahteven proces, da predstavljajo veliko zahtevnih situacij tudi za posamezne pripadnice in pripadnike SV, vendar sem prepričan, da lahko ta proces uspešno pripeljemo do konca in vzpostavimo učinkovito gibljivo vojsko, ki bo lahko sledila tehnološkemu razvoju v svetu, ki bo lahko sledila tudi najsodobnejšim vojskam in uspešno ter častno zastopala slovensko državo. In če bo potrebno, jo tudi branila. Pripadnice in pripadniki SV, ob Dnevu Slovenske vojske vam iskreno čestitam.