grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel generalnega sekretarja Nata

Brdo pri Kranju, 03/10/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na Gradu Brdo sprejel generalnega sekretarja zveze Nato lorda Georgea Robertsona.


Sogovornika sta v pogovoru izmenjala poglede na nekatera aktualna vprašanja v mednarodnih odnosih, predvsem na položaj povezan z Irakom. Pri tem je predsednik dr. Drnovšek izrazil obžalovanje, da je pri reševanju tega vprašanja prišlo do javnega razhajanja na najvišji ravni med nekaterimi evroatlantskimi partnerji, saj takšen razvoj dogodkov še najbolj koristi iraškemu režimu. Lord Robertston je menil, da različnost pogledov na to problematiko znotraj Severnoatlantskega zavezništva sama po sebi ni sporna in celo priča o vplivu, ki ga imajo lahko v Natu tudi manjše države. Vseeno pa bi bilo čudno, če bi prišlo do tega, da bi v Varnostnem svetu OZN članice zavezništva glasovale druga proti drugi.

Predsednik dr. Drnovšek in lord Roberston sta se med srečanjem tudi dotaknila bližnjega referenduma o vstopu Slovenije v Nato. Strinjala sta se, da se vprašanje članstva v Natu ne more povezovati z možnim razpletom položaja na Bližnjem vzhodu, temveč je treba zavezništvo in koristi članstva v njem ocenjevati predvsem na podlagi njegove vloge pri stabilizaciji razmer v Jugovzhodni Evropi. Ob tem je lord Robertson tudi izpostavil pozitivne učinke, ki jih ima lahko članstvo v Natu na gospodarstvo, o čemer še posebej nazorno priča primer Poljske.

Ob koncu pogovora sta sogovornika izmenjala poglede na trenuten položaj v regiji in perspektive njegovega nadaljnjega razvoja.