grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik na obisku v Novi Gorici

Nova Gorica, 02/20/2006  |  sporočilo za javnost, izjava

Klikni za povečavo

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je nagovoril udeleženke in udeležence okrogle mize "Revščina - sopotnik globalizacije" in si ogledal fotografsko razstavo o revščini avtorja Vasje Pelhana v prostorih Mestne občine Nova Gorica.

Klikni za povečavo

Ob tej priložnosti je predsednik dr. Drnovšek prejel simbolični ček za 10.000 evrov, ki jih je za humanitarno akcijo Svet za Darfur daroval gospod Davorin Lozej, direktor podjetja Viva iz Volčje drage. Predsednik dr. Drnovšek je iskreno čestital donatorju in poudaril, da gre za prelomno akcijo, ki daje pomemben zgled drugim.


Klikni za povečavoSlovenski predsednik si je v spremstvu novogoriškega župana Mirka Brulca, župana Gorice Vittoria Brancata in odbornika dežele Furlanije Julijske krajine za kulturo Roberta Antonaza ogledal Novi trg na meji in mozaik, ki simbolično povezuje Slovenijo in Italijo.

Ob tem je goriški župan Brancati slovenskemu predsedniku predlagal, da bi spravno srečanje treh predsednikov pripravili v Gorici in Novi Gorici. Predsednik Drnovšek je odgovoril, da je temu predlogu osebno zelo naklonjen, saj sta mesti že presegli preteklost, v praksi naredili spravno dejanje in sedaj gledata v prihodnost, kar je tudi sporočilo, ki bi ga morali predsedniki posredovati ob srečanju. "Mislim, da bi lahko obudili to inciativo, da bi predsednik Ciampi, predsednik Mesić in jaz opravili neke vrste simbolično dejanje sprave, preseganja preteklosti, da bi simbolično pokazali, da gremo skupaj naprej, da nas slaba preteklost ne bo stalno spremljala, da smo sposobni preseči, nadgraditi, najti neko novo kvaliteto, ne da se samo stalno vračamo v preteklost," je poudaril.