grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Uradni obisk hrvaškega predsednika Stjepana Mesića v Sloveniji

Ljubljana, 05/12/2003  |  sporočilo za javnost

Na povabilo predsednika republike dr. Janeza Drnovška bo od 13. do 15. maja 2003 na uradnem obisku v Sloveniji hrvaški predsednik Stjepan Mesić s soprogo.

Predsednik Mesić se bo srečal z gostiteljem dr. Drnovškom, ločeno ga bosta sprejela tudi predsednik Vlade RS mag. Anton Rop in predsednik Državnega zbora RS Borut Pahor, srečal se bo z bivšim predsednikom Milanom Kučanom, med ogledom mestnega jedra Ljubljane bo obiskal Mesto hišo in se srečal z županjo Danico Simšič ter Stolno cerkev, kjer ga bo sprejel ljubljanski nadškof in slovenski metropolit dr. Franc Rode. Hrvaški predsednik bo v Državnem zboru nagovoril vodje poslanskih skupin in člane Odbora za zunanjo politiko ter Komisije za evropske zadeve. V času obiska bo na Gospodarski zbornici Slovenije potekala hrvaško-slovenska poslovna konferenca, na kateri bosta oba predsednika udeležence nagovorila.

V ospredju pogovorov med predsednikoma bodo poleg bilateralnih odnosov vprašanja širitve Evropske unije in Nata ter situacije v JVE, sogovornika pa bosta izmenjala stališča tudi glede drugih aktualnih zadev. Prvi uradni obisk najvišjega predstavnika Hrvaške, predsednika Stjepana Mesića v Sloveniji po izvolitvi dr. Drnovška na funkcijo predsednika republike, predstavlja potrditev dobrih odnosov med državam ter vzpodbudo k njihovi poglobitvi in okrepitvi. Državi sta v desetih letih uspeli rešiti mnoga vprašanja in sta vzpostavili celovite ter razvejane odnose na vseh področjih sodelovanja.