grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Janez Drnovšek sprejel ministra Igorja Ivanova

Brdo pri Kranju, 09/12/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavo Predsednik dr. Janez Drnovšek je danes na gradu Brdo pri Kranju sprejel ministra za zunanje zadeve Ruske federacije Igorja Ivanova, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji. V pogovoru je minister Ivanov uvodoma prenesel slovenskemu predsedniku pozdrave predsednika Vladimirja Putina. Izrazil je tudi zadovoljstvo ruske strani za doseženo dinamiko medsebojnega sodelovanja, ki je v skladu s političnimi dogovori, sklenjenimi na visoki ravni. Ocenil je, da obstajajo realne možnosti za nadaljnjo poglobitev sodelovanja med državama na vseh področjih, še posebej na gospodarskem. Poudaril je tudi pomen, ki ga Ruska federacija, tako kot tudi druge zainteresirane države, pripisuje pobudi za ustanovitev Foruma slovanskih kultur v Ljubljani.

Klikni za povečavo Predsednik dr. Drnovšek je v pogovoru izrazil zadovoljstvo nad prijateljskimi odnosi, ki jih ima Slovenija z Rusijo. Ob tem je spomnil na svoj nedavni obisk v St. Peterburgu in zadnje srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki mu je ostalo v lepem spominu. Spomnil je tudi na to, da ravno danes obeležujemo obletnico sprejema Deklaracije o prijateljstvu in sodelovanju, ki jo je lani še kot premier slovenske vlade podpisal z ruskim premierom Kasjanovim. Ob tem je izrazil željo, da bi bilo gospodarsko sodelovanje med državam čim bolj obsežno, saj v Sloveniji gledamo na Rusijo kot na pomembnega in dolgoročnega ekonomskega partnerja. Strinjal se je s pomenom, ki ga je treba pripisati ustanovitvi Foruma slovanskih kultur ter poudaril svoje prepričanje, da je treba v novi Evropi, ki se združuje, poudariti tudi njeno stransko komponento.

Sogovornika sta v pogovoru izmenjala tudi poglede na proces širitev EU ter s tem povezane rusko-evropske odnose. Prav tako sta se dotaknila položaja v JVE ter drugih aktualnih vprašanj v mednarodnih odnosih, predvsem Iraka. Minister Ivanov je pri tem poudaril rusko željo, da se najde rešitev, ki bi združila moči mednarodne skupnosti pri stabilizaciji razmer v tej državi.

Predsednik dr. Drnovšek je ob koncu pogovora ruskemu zunanjemu ministru obnovil povabilo za uradni obisk predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji.