grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek s predsednikom vojaškega odbora Nata o vlogi Slovenije v Natu

Ljubljana, 11/18/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel predsednika vojaškega odbora Nata, generala Haralda Kujata, ki se na povabilo načelnika GŠSV, generalmajorja Lipiča mudi v Sloveniji.

General Kujat se je predsedniku uvodoma zahvalil za sprejem in mu dejal, da je Slovenija zgled državam, ki si prizadevajo za članstvo tako v Natu kot v EU. Slovenija bo v zavezništvu pomembna članica, ki bo glede na svoje zmogljivosti ustrezno prispevala v Natove sile za posredovanja, je dejal general. V nadaljevanju sta sogovornika izmenjala stališča glede skupne evropske obrambe, ki jo naša država, kot je poudaril slovenski predsednik, vidi kot dopolnitev in ne kot konkurenco Natu. General Kujat je pohvalno označil zbliževanje stališč članic EU in Nata glede skupne evropske obrambe.

Predsednik dr. Drnovšek in general Kujat sta v nadaljevanju izmenjala mnenja o spremembah, ki jih je Nato doživel v letošnjem letu in poudarila nujnost vzpostavitve trdnega trans-atlantskega sodelovanja, ki je pogoj za stabilnost v mednarodnih odnosih tudi v prihodnje. Ob tem je general Kujat izpostavil razlike, ki se med zaveznicami kažejo zlasti v tehnološkem razvoju in vlaganju v obrambne sile. Slovenskemu predsedniku je predstavil tudi načrte za sodelovanje zavezništva izven območja Evrope ter pohvalil visoko raven dialoga in sodelovanja z Rusijo. Na dobro sodelovanje z Rusijo opozarjajo tudi številne vojaške vaje, ki se že izvajajo oz. so v pripravi, Rusija pa dejavno deluje tudi znotraj EAPC (Evro-atlantskega partnerskega sveta).

Ob koncu sta se pogovarjala tudi o skorajšnjem članstvu naše države v Natu. Kot nova članica, ki leži na strateško pomembnem območju in ob nestabilnem območju Z Balkana, bo Slovenija kot članica Nata igrala zelo pomembno vlogo, je še izrazil prepričanje predsednik vojaškega odbora Nata.