grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike sprejel udeležence 37. mednarodnega srečanja pisateljev

Brdo pri Kranju, 05/28/2004  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes popoldne na Brdu pri Kranju sprejel udeležence 37. mednarodnega srečanja pisateljev v okviru PEN, ki je od 26. maja do danes potekalo na Bledu. Letošnjega srečanja, ki je bilo posvečeno temama "Evropska kultura ali evropske kulture?" in "Mir: dober ali slab kompromis", se je udeležilo okrog 90 pisateljev, dve tretjini iz tujine, iz sedemindvajsetih držav.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je pozdravil tovrstna srečanja, ki so v teh letih postala močna tradicija in predstavljajo prostor za izmenjavo mnenj in koristnih idej o aktualnih temah našega vsakdana. V svojem nagovoru je poudaril, da se "v času globalizacije knjiga ne oddaljuje, temveč postaja vedno bolj potrebna. Ne hitra komunikacija, ne moderne tehnologije, ne morejo nadomestiti knjige. Pravzaprav potrebujemo še več priložnosti za miren razmislek, medtem ko beremo dobro knjigo," je v nagovoru še poudaril slovenski predsednik in udeležencem zaželel še veliko uspehov pri njihovem ustvarjanju in delu.

Predsednik dr. Drnovšek je ob nedavnem obisku predsednika slovenskega PENa, predsednika Toneta Peršaka, Vena Tauferja in Mance Košir, sprejel pokroviteljstvo blejskega kongresa, ki bo prihodnje leto obeležilo 40-letnico prvega PEN kongresa v Sloveniji.