grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Nagovor predsednika dr. Drnovška na slovesnosti ob 45-letnici Bralne značke

Ljubljana, 11/29/2005  |  sporočilo za javnost, govor

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes v Cankarjevem domu udeležil slovesnosti ob 45-letnici Bralne značke, kjer je imel tudi krajši nagovor (nelektoriran zapis):



Klikni za povečavoSpoštovani sodelavci Bralne značke, spoštovani mentorji, otroci, vsi zbrani gostje. Vesel sem, da lahko pozdravim današnji zbor ob tako pomembni obletnici, 45. let Bralne značke. Pridružujem se ocenam mojih predhodnikov o pomenu Bralne značke. To je zelo lepa tradicija. Kar težko si je zamisliti, koliko otrok je v teh letih prišlo skozi bralno značko, koliko knjig je bilo prebranih. Gre za zelo lepo in zanimivo dejavnost.

Vsi vemo, da se v otroških letih oblikuje naš pogled na svet, naš odnos do njega. In tisto, kar v otroških letih preberemo, lahko pusti in največkrat pusti dolgotrajne posledice, vpliva na naše prihodnje življenje, na naša pričakovanja, na naše cilje, na naše vrednote, kako gledamo svet in kako ga vrednotimo, kakšne vrednote imamo. Skozi knjige lahko spoznamo izkušnje starejših generacij. Človeštvo je prešlo skozi veliko obdobij in pridobilo veliko izkušenj. In vse to lahko spoznamo že kot otroci, ko prebiramo knjige. Veliko lepih in pozitivnih sporočil nosijo knjige.

Klikni za povečavoZavedamo se, da živimo na svetu, ki je med sabo povezan, da je veliko ljudi na tem svetu, ki smo drug od drugega odvisni, da si moramo pomagati, da je svet veliko lepši, če živimo pozitivno. In prepričan sem, da so vse te prebrane knjige, pri čemer so vam veliko pomagali mentorji, vaš prispevek in vaše delo ob tem še posebej cenimo, vse te prebrane knjige so pustile učinek. Težko ga je izmeriti, točno oceniti, kakšen je, vendar sem prepričan, da je zelo velik. Prepričan sem, da smo zaradi tega Slovenke in Slovenci boljši. Želim vam, da bi to tradicijo nadaljevali tudi v prihodnje in da bi se ta res lepa tradicija tudi obdržala ter da bi tudi prihodnje generacije lahko na takšen način spoznavale svet in življenje.

Vesel sem, da je to tudi priložnost, da pohvalim tudi letošnji knjižni sejem. Knjiga je pomembna. Tudi jaz sem prepričan, da nobena moderna, hitra tehnologija ne more nadomestiti dobre stare knjige, da se bo knjiga obdržala in bo tudi v prihodnje predstavljala nepogrešljiv in sestavni del našega življenja, predvsem pa naše mladosti.

S temi mislimi vam čestitam, vsem sodelavcem Bralne značke, vsem mentorjem, za sedanje delo in vam želim tudi v prihodnje veliko lepih ur s knjigo in otroci.