grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsedniku republike predala poverilni pismi veleposlanica Španije in veleposlanik Nizozemske

Ljubljana, 07/05/2005  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel tudi poverilni pismi veleposlanice Španije in veleposlanika Nizozemske.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek in veleposlanica Carmen Fontes Munoz sta v pogovoru po slovesni predaji ugotovila, da so odnosi med državama tradicionalno dobri in da imata državi veliko skupnega, kar prihaja veliko bolj do izraza, odkar je Slovenija članica Evropske unije. Predsednik dr. Drnovšek se je v minulih letih pogosto srečeval tako s španskim kraljem kot tudi z najvišjimi predstavniki države, zato je poudaril svoj interes, da se odnosi še intenzivneje razvijajo. Španija in Slovenija sta zainteresirani za krepitev Evropske unije in njeno nadaljnjo širjenje, ne glede na težave, v katerih se je Unija znašla v zadnjem času, sta še poudarila sogovornika. Predsednik dr. Drnovšek je ob koncu pogovora španski veleposlanici zaželel veliko uspeha pri poglabljanju odnosov med državama.

Klikni za povečavoPrecejšnji del pogovora predsednika dr. Drnovška in veleposlanika Johna C. M. Groffena je bil posvečen evropskim temam. Veleposlanik Groffen je predsednika dr. Drnovška seznanil z razlogi, ki so pripeljali do zavrnitve evropske ustavne pogodbe na Nizozemskem, kar je po njegovih besedah pomenilo presenečenje za nizozemsko vlado. Veleposlanik je poudaril, da Nizozemska kljub temu ostaja zvesta načelom, na katerih je zgrajena Evropska unija. V tem smislu je pripravljena sodelovati tudi s Slovenijo, ne samo na bilateralni temveč tudi na multilateralni ravni. Sogovornika sta v pogovoru izrazila tudi interes za poglabljanje sodelovanja med Slovenijo in Nizozemsko. Predsednik dr. Drnovšek je veleposlaniku Groffenu zaželel veliko uspehov pri njegovem delu.