grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek na zasedanju v Davosu o izboljšanju transatlantskih odnosov

Davos - Švica, 01/28/2003  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je v Davosu udeležil Svetovnega gospodarskega foruma. V okviru foruma se je predsednik Drnovšek srečal s številnimi uglednimi predstavniki mednarodnega političnega in gospodarskega življenja, drugi dan svoje udeležbe na forumu, v soboto, 25.01.2003 pa je sodeloval tudi na zasedanju, ki je bilo posvečeno izboljšanju transatlantskih odnosov.

Pri povzemanju predsednikovega govora s strani organizatorja Svetovnega gospodarskega foruma je na žalost prišlo do poenostavljanja, kar zahteva ponovno predstavitev glavnih poudarkov njegovega nastopa.

Predsednik dr. Drnovšk je namreč na plenarnem zasedanju izrazil zaskrbljenost zaradi poglabljanja razlik v stališčih nekaterih evropskih držav in ZDA glede načina reševanja iraške krize in opozoril, da se maneverski prostor za dosego kompromisa zožuje tudi zato, ker prihaja do konfrontacije stališč na najvišjih ravneh. Hkrati je opozoril, da v nastali situaciji ne gre le za Irak, temveč za prihodnost transatlantskih odnosov, zato je izjemnega pomena, da obe strani najdeta nek skupen jezik za rešitev iraške krize. Ohranitev transatlantskega partnerstva je izjemnega pomena tudi za zagotavljanje varnosti in stabilnosti v regiji, je menil dr. Drnovšek, saj Evropa sama ni sposobna zagotoviti miru in varnosti, kar se je jasno pokazalo v konfliktih v bivši Jugoslaviji. Vloga, ki so jo ZDA odigrale pri reševanju konfliktov na tleh bivše Jugoslavije, je primer, ki jasno kaže na potrebo po ohranitvi evroatlantskega partnerstva na področju zagotavljanja miru in varnosti.

Urad predsednika Republike Slovenije je od organizatorja že prejel opravičilo za napačen in zavajujoč povzetek nastopa predsednika dr. Janeza Drnovška, ki je med drugim vseboval izraze, ki jih ni nikoli izrekel. Organizator je zato tudi ustrezno popravil sporno sporočilo za javnost na spletni strani Svetovnega gospodarskega foruma.