grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Še čestitke ob Dnevu državnosti

Ljubljana, 06/30/2005  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek v teh dneh še naprej prejema čestitke tujih državnikov ob Dnevu državnosti.

"Z vstopom Slovenije v Evropsko unijo v lanskem letu so naši prijateljski odnosi in sodelovanje prešli v novo dimenzijo, ki pomeni tesno partnerstvo za uresničevanje skupne politike. Prispevek vaše države je še posebej dragocen za razvoj odnosov Evropske unije z njenimi sosedami", je v čestitki ob dnevu državnosti zapisal francoski predsednik Jacques Chirac.

"Slovenija ostaja pomembna zaveznica in partnerica Združenih držav pri širjenju svobode v svetu. Veselim se poglabljanja naših bilateralnih odnosov tudi v prihodnje. Američani cenijo predsedovanje Slovenije OVSE v tem zahtevnem letu. Prav tako tudi spoštujemo prispevek Slovenije h globalni vojni proti terorizmu in k stabilnosti ter demokraciji v Afganistanu in na Balkanu", je med drugim v čestitki zapisal ameriški predsednik George W. Bush.

"Neodvisna Slovenija je v letih po osamosvojitvi utrdila svoj položaj med evropskimi narodi, postala je odgovoren član te družine, vključena v reševanje problematike stabilnosti in varnosti, ne le na področju Evrope. Prepričan sem, da bodo intenzivno razvijajoči se odnosi med Poljsko in Slovenijo ter vsestransko sodelovanje na mednarodnem forumu privedli do okrepitve evropske družbe in uspešnega razvoja obeh držav in družb", je zapisal poljski predsednik Aleksander Kwasniewski.

"Ob tej priložnosti želim ponoviti prepričanje, da se bo razvoj naših bilateralnih odnosov nadaljeval, reševanje preostalih odprtih vprašanj pa bo potekalo v duhu dobrososedskega sodelovanja," je v imenu hrvaških državljanov in v svojem lastnem imenu izrazil čestitke hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Predsedniku dr. Drnovšku so čestitke poslali tudi številni drugi šefi držav, med njimi švedski kralj Carl Gustaf, nizozemska kraljica Beatrix, švicarski predsednik Samuel Schmid, luksemburški vojvoda Henri, kanadska guvernerka Adrienne Clarkson, latvijska predsednica Vaira Vike-Freiberga, bolgarski predsednik Georgi Parvanov, grški predsednik Karolos Papoulias, ukrajinski predsednik Viktor Juščenko, turški predsednik Ahmet Necdet Sezer, predsednik Ljudske republike Kitajske Hu Jintao in drugi.