grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Nagovor predsednika republike na posvetu o situaciji v Darfurju

Ljubljana, 01/16/2006  |  govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je na današnji posvet, ki je bil namenjen razpravi o situaciji v Darfurju, povabil predstavnike slovenskih humanitarnih organizacij in humanitarne delavce ter predstavnike ministrstva za zunanje zadeve. Kot poseben gost je na posvetu sodeloval Nicholas Harvey, vodja za humanitarne zadeve v Darfur Crisis Unit angleškega ministrstva za zunanje zadeve.

ikona videoPosnetek posveta (na strežniku SIOL)

Predsednik dr. Drnovšek je udeležence posveta uvodoma nagovoril z naslednjimi besedami (nelektoriran zapis):Klikni za povečavoLepo vas pozdravljam na današnjem srečanju. Mislim, da je to naše tretje srečanje, srečanje tistih, ki delamo na projektu, ki ga imenujem kar "Svet za Darfur". Medtem se koordiniramo, potekajo aktivnosti, skušamo pridobiti čimveč podpore, čimveč ljudi, ki bi se pridružili tej pobudi, posameznikov, da se pridružijo humanitarni akciji, tako pri nas v Sloveniji kot v tujini. Pa tudi politična aktivnost je zelo intenzivna, iz dneva v dan vedno bolj. Verjetno spremljate dogajanja, v petek ste verjetno spremljali sejo Varnostnega sveta Združenih narodov, kjer je tudi generalni sekretar OZN gospod Kofi Annan ugotovil, da se je situacija v Darfurju poslabšala, da je potrebno spremeniti celoten koncept angažiranja mednarodne skupnosti. In govora je o tem, da se mandat, ki ga ima Afriška unija za mirovno operacijo v Darfurju, spremeni v mandat Združenih narodov, da se ta misija vojaško in tehnično okrepi, da bi bila sposobna res učinkovito delovati, ker zdaj ni sposobna. In to je zdaj priznala tudi sama Afriška unija, ki ugotavlja, da ne bo mogla sama zagotoviti varnosti in miru v Darfurju. Zato bodo zdaj potekale aktivnosti, da se za to pridobi podpora Varnostnega sveta, da se pridobi tudi države, ki bi sodelovale v mirovni operaciji s svojimi vojaki in sredstvi.

Klikni za povečavoV ta namen bom tudi sam opravil nekaj pogovorov. Jutri potujem najprej v Pariz, kjer se bom srečal s francoskimi politiki in z njimi govoril o celotnem pristopu k reševanju krize v Darfurju. Srečal se bom tudi z različnimi javnimi osebnostmi v Parizu, ki bi lahko sodelovale v mednarodni humanitarni akciji. V sredo potujem v New York na srečanje z generalnim sekretarjem Združenih narodov in ob tem bomo skušali tudi ustrezno medijsko nastopati, da bi se dvignila javna pozornost v svetu in podpora zahtevi, da se odločneje pristopi k reševanju situacije v Darfurju. V četrtek pa nameravam potovati še v Washington in tudi tam opraviti nekatere aktivnosti. Medtem bodo naše priprave tekle naprej, koordiniranje tudi z različnimi mednarodnimi dejavniki in humanitarnimi organizacijami. Tako da bomo skušali naš politični pristop čim bolj kombinirati s humanitarnim, tako kot smo se tudi dogovorili.

Danes smo povabili - in res sem vesel in se zahvaljujem britanskemu veleposlaniku gospodu Simmonsu in pa seveda britanski vladi, da nam je tako hitro ponudila sodelovanje v takšni konkretni obliki – danes smo povabili na naš pogovor gospoda Nicholasa Harveya iz britanskega zunanjega ministrstva, ki sedi poleg mene. Zadolžen je za situacijo v Sudanu, v Darfurju, stalno potuje v Darfur. Tudi s strani Evropske unije je bil pooblaščen, da tam napravi oceno stanja tudi za Evropsko unijo. Zelo zanimivo bo slišati njegovo oceno situacije v Darfurju, tako da bomo lahko videli, ali so naše aktivnosti in naši napori pravilno usmerjeni.