grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Nagovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška na slavnostni prireditvi Slovenska gazela 2005

Ljubljana, 10/12/2005  |  sporočilo za javnost, govor

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes udeležil prireditve Slovenska gazela 2005, ki je potekala v Cankarjevem domu. Ob tej priložnosti je predsednik dr. Drnovšek nagovoril udeležence prireditve (nelektoriran zapis):

Klikni za povečavo"Slovenske gazele so pomembne. Pomembno je, da se je vzpostavila tradicija vsakoletnega izbiranja najboljših in najbolj prodornih slovenskih podjetij. Tistih, ki v zapletenih pogojih domače in mednarodne konkurence uspejo najti pravo pot in pravi način, da so uspešna, da proizvajajo, tudi prodajajo ne samo proizvajajo, prodajajo z dobrim rezultatom, da najdejo tržne niše, nove proizvode, nekaj, s čimer se da prodreti.

Slovenci smo že velikokrat dokazali, da smo sposobni, se znajdemo v zahtevnih okoliščinah in da nam ne manjka ustvarjalnosti, da nam ne manjka vztrajnosti, da nam ne manjka pridnosti. Tisto, kar rabimo, so neki normalni pogoji, da imamo sorazmeren mir pri svojem delu, da nas tudi politika pusti pri miru, da se država ne vpleta preveč v gospodarstvo in potem stvari tečejo. V zadnjem času v svojih nastopih večkrat povem, da moramo vlogo države pri nas nekoliko omejevati. Da smo novo državo izgrajevali v zadnjih štirinajstih letih, sam sem bil pri tem več kot prisoten, ampak včasih se mi zdi, da smo jo morda kar malo preveč izgradili, tako da bi jo bilo treba zdaj nekoliko razgraditi. Zato da bo manj reguliranja, manj birokratskih ovir in manj administriranja. Da boste lahko podjetniki čim bolj uspešni in prodorni, da ne boste izgubljali energije na tem področju, ampak jo boste lahko usmerjali tja, kjer poteka tista glavna tekma s konkurenti, s svetovno konkurenco. Prepričan sem, da bomo šli v to smer in da bo vedno več prostora za takšno podjetništvo, iniciativo, ustvarjalnost in da bo vedno več gazel, vedno več uspešnih podjetij.

Klikni za povečavoVsem nominirancem čestitam, ne samo zmagovalcem, temveč vsem tistim, ki ste nominirani. Pa tudi veliko je še drugih uspešnih podjetij, ki letos še niso prišla na vrsto v tem izboru, vendar bodo. Drugo leto, v naslednjih letih. Potrebujemo jih! Zdi se mi prav, da tokrat, ko ta prireditev poteka petič, kot predsednik republike tudi v imenu države povem, da potrebujemo takšne podjetnike in podjetja. Da jim moramo dati ustrezno priznanje in mesto v tej državi, ker se zavedamo, da brez uspešnih podjetij in uspešnega gospodarstva ni kvalitetnega življenja državljanov, ni tiste potrebne socialne mreže, ni tistega nujnega ravnovesja, ki ga potrebujemo za to, da je država stabilna, prosperitetna in da se v njej dobro počutimo.

Vsem vam želim še veliko uspeha pri vašem delu in še veliko uspešnih gazel v prihodnosti."