grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Pojasnila glede obiska princa Karađorđevića

Ljubljana, 07/20/2006  |  izjava

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes medijem odgovoril na vprašanja glede obiska prestolonaslednika princa Aleksandra II Karađorđevića v Sloveniji:

Gospod predsednik, premier Janša je včeraj znova dejal, da zunanja politika, vaša in vladna, vse prevečkrat ni usklajena. Kot zadnji primer je navedel obisk princa Aleksandra Karđorđevića. Lahko, prosim, morda še enkrat pojasnite, zakaj ste princa povabili. Premier nekako pravi, da bi ta obisk lahko imel tudi materialne posledice. Kaj pravite na to?

dr. Janez Drnovšek: "Princa prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića sem povabil na vljudnostni obisk v Slovenijo. Še nikoli ni bil v Sloveniji. Tako, da je to zanj zelo pomemben obisk in zdelo se mi je, da ima moralno pravico, da pride v Slovenijo, da tudi vidi tiste kraje in pa objekte, kjer so včasih prebivali njegovi predniki. Moram reči, da je princ Aleksandar zelo razgledan mož, zelo prijeten sogovornik in ima tudi zelo široke evropske poglede na situacijo v Srbiji. Kar se pa tiče pripomb, ki ste jih omenjali, češ, da bi to vabilo lahko imelo materialne posledice za Slovenijo - morda res. Morda bo pa zdaj princ Aleksandar odstopil od tožbe za vračanje nepremičnim. Bomo videli."

Kako si razlagate recimo, ali pa kako vidite to situacijo, da je princ s soprogo spal na gradu Brdo pri Kranju, ki je hkrati tudi objekt, za katerega si prizadeva, da bi ga dobil nazaj?

dr. Janez Drnovšek: "Zakaj pa ne? Morda si sedaj ne bo več prizadeval za to. Ampak, če lahko še rečem, kar se tiče takšnih vladnih pripomb, češ, da vlada ni o tem sprejemala izhodišč, ali dala dovoljenja, če poenostavim - vlada si ne bo podredila institucije predsednika. Skuša si podrejati nekatere druge institucije - gospodarstvo, medije -, ampak institucije predsednika si ne bo podredila, dokler sem predsednik."

Gospod predsednik, samo še to, ali mislite, da bi moral princ Aleksandar dobiti nazaj grad Brdo?

dr. Janez Drnovšek: "Po naših zakonih to ni mogoče."