grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Načrt za Kosovo

Ljubljana, 10/20/2005  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes poslal pismo predsednikom držav članic kontaktne skupine za Kosovo ( Francije, Italije, Nemčije, Rusije, Velike Britanije in Združenih držav Amerike) ter generalnemu sekretarju OZN Kofiju Annanu in predsedniku Evropske komisije Joséju Manuelu Barossu. V pismu jih je seznanil s svojo pobudo, povezano s pogajanji za status Kosova. Načrt omenja naslednja izhodišča:

1. Pripadnikom srbske manjšine na Kosovu mora mednarodna skupnost zagotoviti varnost.

2. Najbolj sveti srbski kulturni, zgodovinski in verski spomeniki na Kosovu dobijo eksteritorialni status. Varujejo jih mednarodne sile. 3. Srbske občine na Kosovu dobijo samoupravo, s katero same odločajo o lokalnih vprašanjih. 4. Srbska manjšina na Kosovu dobi stalno in garantirano zastopstvo v parlamentu Kosova. 5. Srbi na Kosovu imajo stalnega predstavnika v kosovski vladi, ki skrbi za njihove interese. 6. Mednarodna skupnost bo v 18 mesecih prenesla vse odgovornosti in pristojnosti za upravljanje Kosova na kosovske organe. V tem času se razpišejo volitve za parlament, vlado in predsednika Kosova.

7. Kosovo bo svojo mednarodno pravno subjektiviteto pridobilo predvidoma v 5 letih, če bo mednarodna skupnost ugotovila, da so izpolnjeni temeljni demokratični standardi in zagotovljeno mirno sobivanje med pripadniki različnih narodnih skupin. 8. Do takrat bodo na Kosovu ostale tudi mednarodne sile, predvidoma v zmanjšanem obsegu. 9. Evropska unija, skupaj z mednarodnimi finančnimi institucijami, bo pripravila program gospodarskega razvoja Kosova in ustrezne finančne instrumente za njegovo spodbujanje. Na tej osnovi bi Kosovo v petih letih usposobili za gospodarsko preživetje in samostojnost.

Slovenija je pripravljena gostiti začetno neformalno srečanje najvišjih političnih predstavnikov Srbije in Kosova, kjer bi poskušali vzpostaviti ozračje zaupanja in konstruktivne komunikacije za dosego dogovora.

Predsednik dr. Drnovšek bo jutri poslal svetovalca Iva Vajgla kot posebnega odposlanca v Beograd, kjer bo seznanil politični vrh Srbije in Črne gore s podrobnostmi načrta in ponudbe Republike Slovenije za organizacijo pogajanj o statusu Kosova. Ivo Vajgl bo jutri obiskal tudi Prištino, kjer se bo o programu pogovarjal s tamkajšnjimi vodilnimi politiki.