grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek skupaj s predsednikoma državnega zbora in vlade sprejel olimpijsko reprezentanco

Ljubljana, 09/01/2004  |  sporočilo za javnost, govor, izjava

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek, predsednik državnega zbora Feri Horvat in predsednik vlade mag. Anton Rop, so nocoj v Vili Podrožnik v Ljubljani sprejeli udeležence poletnih olimpijskih iger v Atenah. Zbrane športnice in športnike, njihove trenerje in drugo spremstvo je slovenski predsednik dr. Drnovšek pozdravil z naslednjimi besedami:

Klikni za povečavo"V veliko čast mi je, da vas po vaši vrnitvi iz olimpijskih Aten danes tu lahko pozdravim in vam v imenu vseh državljank in državljanov izrazim čestitke in spoštovanje do vaših dosežkov in trdega dela pred temi rezultati. Vsi skupaj smo zelo pozorno spremljali vaše tekmovanje in navijali za vas. Še zlasti čestitam dobitnikom olimpijskih medalj. Štiri medalje so za sorazmerno majhen narod izreden dosežek. Vaši dosežki na olimpijskih igrah veliko pomenijo vsem Slovencem, utrjujejo samozavest vseh nas. Ob vaših nastopih smo vsi trepetali za vas, se identificirali z vami in bili ob vaših uspehih veseli, kot da bi sami uspeli v teh preizkušnjah.

Klikni za povečavoČestitam tudi ostalim udeležencem. Nekateri ste bili zelo blizu medaljam in tudi vaši dosežki so vredni vsega spoštovanja in jih znamo ceniti. Nekateri ste postavili državne in osebne rekorde, kar je pohvalno. V tako hudi svetovni konkurenci so tudi ti rezultati vredni vsega priznanja. Nekaterim od vas morda ni šlo, kot ste si želeli. Tudi v življenju se včasih zgodi, da nam vse ne uspe, kot smo predvidevali oz. smo si želeli. Za takšnimi dnevi pridejo drugi in nove preizkušnje in boljši dnevi. Ni slučajno, da je že Pierre Coubertain rekel, da je važno sodelovati, ne zmagati. Seveda je na koncu tudi važno zmagati, vendar je pomen olimpijske ideje ravno v druženju, srečevanju športnikov iz vsega sveta. Vesel sem, da Slovenci tako uspešno sodelujemo v njej. Naj končam z željo, da bi vam še naprej uspevalo ne le v vaših športnih panogah, ampak tudi v vašem zasebnem življenju."

Klikni za povečavoDobitniki štirih slovenskih medalj, Iztok Čop, Luka Špik, Jolanda Čeplak, Urška Žolnir in Vasilij Žbogar so vsem trem predsednikom nato podarili slike olimpijskih krogov, v katerih so njihove slike in njihovi podpisi.