grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike na Forumu "Skupnost za demokratično izbiro" v Ukrajini

Kijev, Ukrajina, 12/02/2005  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes udeležil Foruma "Skupnost za demokratično izbiro", ki je potekal v Kijevu.

Pobudo za ustanovitev foruma za demokratizacijo Baltsko-Črnomorsko-Kaspijskega prostora sta avgusta letos skupaj predstavila predsednik Ukrajine Viktor Juščenko in predsednik Gruzije Mihail Saakašvili. Namen ukrajinsko-gruzinske pobude je vzpodbuda preobrazbenim procesom, ki bodo Baltsko-Črnomorsko-Kaspijski regiji v prihodnosti omogočili polno integriranost v Evropo in evroatlantsko skupnost. Foruma so se poleg predsednika dr. Drnovška udeležili tudi predsedniki Estonije, Gruzije, Latvije, Litve, Makedonije, Moldavije in Romunije.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek je v svojem nastopu na forumu izpostavil pomen evropske perspektive, ki združuje vse države, in poudaril, da se širitev Evropske unije ne sme ustaviti na do sedaj doseženih mejah. Tako imenovana utrujenost po zadnji širitvi ne sme ustaviti procesa, ki zagotavlja varnost in napredek vsem narodom in državam, ki želijo poglobiti svoje povezave z Evropsko unijo. V povezavi s tem je predsednik dr. Drnovšek poudaril, da mora Evropska unija združiti moči za preseganje problemov, da morajo države članice Evropske unije nadaljevati proces ratifikacije evropske ustavne pogodbe in sprejeti dogovor o naslednji finančni perspektivi. Slovenski predsednik je tudi povedal, da je treba najti sozvočje med učinkovitimi gospodarskimi reformami in socialno varnostjo.

Klikni za povečavoPoudaril je še, da mora poglabljanje evropske integracije in širitev Evropske unije odstraniti nevarnost nastajanja dveh Evrop, ene bogate, z visoko stopnjo varnosti in kvalitete življenja in druge z nizko stopnjo varnosti in kvalitete življenja.

(nastop predsednika dr. Janeza Drnovška - v angleščini)

Klikni za povečavoKlikni za povečavo