grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel veleposlanika Norveške in Albanije

Ljubljana, 11/26/2003  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes na poslovilna obiska sprejel veleposlanika kraljevine Norveške, Jana G. Jolleja, in veleposlanika republike Albanije, Dauta Gumenija.


Klikni za povečavo Norveška bo naslednji teden odprla veleposlaništvo v Ljubljani, nerezidenčnega veleposlanika Jana G. Jolleja, ki je Slovenijo pokrival iz Budimpešte, pa bo zamenjala nova veleposlanica v RS May Britt Brofoss. Odhajajoči norveški veleposlanik je ocenil Slovenijo kot državo, ki je v vseh pogledih zelo razvita in napredna in s katero je imel v času svojega službovanja zelo dobre izkušnje. S predsednikom dr. Drnovškom sta se pogovarjala o bodoči evropski ureditvi in perspektivah Norveške za pridružitev Evropski uniji. Norveški veleposlanik je dejal, da bo ponovni referendum o vstopu Norveške v EU brez dvoma izjemno pomembna tema volitev v letu 2005. Pogovarjala sta se tudi o razmerah v regiji Jugovzhodne Evrope, pri čemer je veleposlanik poudaril norveški interes za regijo, dr. Drnovšek pa je na kratko predstavil slovenske dejavnosti v regiji. Predsednik dr. Drnovšek je ocenil skorajšnje odprtje rezidenčnega veleposlaništva kot pomemben korak v nadaljnjem razvoju dobrih odnosov med državama in se zahvalil dosedanjemu veleposlaniku za njegov prispevek k tem razvoju.

Klikni za povečavo Albanski veleposlanik Daut Gumeni je obnovil vabilo za obisk predsednika republike dr. Janeza Drnovška v Tirani in izrazil velik interes albanske strani za izkušnje Slovenije pri vključevanju v EU in Nato. Dejal je, da je Slovenija dober zgled za vse države regije Jugovzhodne Evrope. Izrazil je upanje, da bo Slovenija intenzivirala sodelovanje z Albanijo, še posebej na gospodarskem področju, kjer je še veliko neizkoriščenih možnosti. Vzpodbujanje gospodarskega sodelovanja bo največji izziv tudi za njegovega naslednika. Predsednik dr. Drnovšek je povedal, da bo Slovenija tudi po vstopu v EU in Nato ostala dejavna v regiji. V zvezi z gospodarskim sodelovanjem je omenil omejenost virov, ki narekujejo usmerjeno delovanje slovenskega gospodarstva. Odhajajočemu veleposlaniku se je zahvalil za njegove napore pri krepitvi sodelovanja med državama.