grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Stališče slovenskega predsednika ob hrvaški razglasitvi zaščitenega ekološko-ribolovnega območja na Jadranu

Ljubljana, 10/04/2003  |  sporočilo za javnost

V zvezi s predlogom hrvaške vlade in odločitvijo Sabora, da Republika Hrvaška enostransko razglasi zaščiteno ekološko-ribolovno območje v mednarodnih vodah Jadrana, predsednik republike dr. Janez Drnovšek s presenečenjem in obžalovanjem ugotavlja, da Hrvaška nadaljuje svoje aktivnosti, ne da bi pri tem upoštevala priporočila Evropske komisije ter pričakovanja Italijanske republike in Republike Slovenije.

Predsednik meni, kar je bilo posebej poudarjeno tudi v pogovorih s hrvaškim predsednikom ob njunem zadnjem srečanju na Ohridu, da je potrebno odločitve, ki posegajo v interese in tudi v odnose med državami, dogovoriti in urediti sporazumno. To velja tudi za enostransko razglasitev hrvaškega ekološko-ribolovnega območja na Jadranu.

Predsednik meni, da mora biti dogovarjanje edini model urejanja odnosov med državami. Prepričan je, da je treba rešitev ekološke in ribolovne zaščite oz. varstva Jadrana, za katerega je Slovenija tudi zainteresirana, poiskati v skupnem dogovoru z vsemi jadranskimi državami.

Predsednik republike pričakuje, da bo Hrvaška zmogla dovolj politične modrosti v tem, za njo zelo pomembnem razvojnem obdobju, ter bo nadaljnje aktivnosti vodila v soglasju z ostalimi jadranskimi državami, kamor sodi tudi Slovenija.