grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Slovenski predsednik s podpredsednikom ruske federacije o pomenu rusko-slovenskega dialoga po vstopu Slovenije v EU

Ljubljana, 07/23/2004  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel podpredsednika Sveta federacije Federalnega zbora Ruske federacije Dmitrija Mezenceva, ki se mudi na obisku v Sloveniji in se bo v nedeljo udeležil spominske slovesnosti pri Ruski kapelici. Predsednik dr. Drnovšek je uvodoma izrazil zadovoljstvo nad ohranjanjem tradicije rednih srečanj pred spominsko slovesnostjo pri Ruski kapelici. Redna srečanja med visokimi predstavniki slovenske države in Ruske federacije krepijo odnose med državama, ki sta jih oba sogovornika ocenila kot dobre in prijateljske. Dr. Drnovšek je izrazil prepričanje, da je za Slovenijo tudi po vstopu v Evropsko unijo, krepitev vsestranskih odnosov z Rusijo ena najpomembnejših nalog. Evropska unija je z vstopom novih članic pridobila dragoceno slovansko komponento, je še poudaril slovenski predsednik.

Klikni za povečavoPodpredsednik sveta federacije Mezencev se je slovenskemu predsedniku zahvalil za pozornost in spoštovanje do ruskih žrtev, ki jih naša država vsako leto izkazuje s spominsko slovesnostjo pri Ruski kapelici na Vršiču. V nadaljevanju je poudaril pomen sodelovanja obeh držav, zlasti na gospodarskem področju in ocenil, da je možnosti za okrepitev blagovne menjave še veliko. Zavzel se je razvoj medregionalnega sodelovanja in pri tem izpostavil pomen boljšega pretoka informacij med javnostmi obeh držav, za okrepitev prepoznavnosti obeh držav, njunih tradicij in kultur. Ob koncu je predsedniku zaželel, da bi bila Slovenija v Evropski uniji čimbolj uspešna in ohranila svojo prepoznavno identiteto.

Predsednik dr. Drnovšek je ob koncu podčrtal misel, da bodo k ohranjanju naše identitete znotraj Evropske unije pripomogli tudi dobri odnosi naše države z Rusijo in ob tem izrazil željo po ohranitvi ustrezne dinamike medsebojnih odnosov, ki sta jih v večkratnih medsebojnih srečanjih začrtala z ruskim predsednikom Putinom. Gospodu Mezencevu je prenesel pozdrave predsedniku Putinu z željo, da ponovno obišče Slovenijo.