grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik Drnovšek se je pred nocojšnjim koncertom srečal s slovitim ruskim dirigentom Valerijem Gergijevim

Ljubljana, 08/05/2003  |  sporočilo za javnost

Predsednik dr. Janez Drnovšek je danes sprejel enega najbolj cenjenih dirigentov na svetu, ruskega glasbenika Valerija Gergijeva, ki bo s simfoničnim orkestrom Marijinskega gledališča - teatra Kirov iz St. Peterburga, nocoj v okviru 51. Ljubljanskega poletnega festivala, nastopil v Ljubljani. Predsednik Drnovšek se je že nekajkrat prepričal o mojstrstvu orkestra Marijinskega gledališča, ki ga vodi gospod Gergijev, zadnjič na slovesnosti v počastitev 300-letnice St.Peterburga konec maja. Slovitemu dirigentu je na današnjem srečanju dejal, da je koncert ob 300-letnici St.Peterburga v Marijinskem gledališču nanj naredil izjemen vtis, ki mu je skupaj z ostalimi dogodki, ostal v nepozabnem spominu. Valerij Gergijev je predsednika nato seznanil z načrtovano razširitvijo zgradbe, kjer domuje Marijinsko gledališče. Dejal je, da ima njegov orkester vseskozi veliko podporo ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki se zaveda izjemnega pomena ruske kulture, tradicije in dediščine za današnjo Rusijo in svet. Spremembe v Rusiji so pripomogle k še boljšemu pretoku kulture in glasbe, ki je nedvomno eden od univerzalnih jezikov, je še dejal Gergijev. Nato je predsednika seznanil z načrtovanimi nastopi Marijinskega orkestra po Evropi in svetu ter z nedavnimi vtisi z otvoritve slovitega Salzburškega festivala, ki sta se ga med drugimi uglednimi gosti udeležila tudi avstrijski predsednik Klestil in britanski prestolonaslednik princ Charles.

Valerij Gergijev je predsedniku ob koncu predstavil program tokratnega koncerta v Ljubljani in nocojšnjega solista, mladega violinskega virtuoza Vladima Repina, ki ga je označil za enega največjih violinistov na svetu.

Predsednik dr. Drnovšek, ki se bo udeležil današnjega koncerta v Cankarjevem domu, je ob koncu izrazil zadovoljstvo, da se gospod Gergijev z orkestrom ponovno predstavlja slovenski publiki in mu zaželel, da bi se v Sloveniji še večkrat srečali.