grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek končal udeležbo na srečanju srednjeevropskih predsednikov

Ljubljana, 05/23/2003  |  sporočilo za javnost

Predsednik dr. Drnovšek je z današnjo udeležbo na delovnem srečanju srednjeevropskih predsednikov z direktorji večjih podjetij zaključil svojo udeležbo na 10. srečanju srednjeevropskih predsednikov v Salzburgu. Srečanje je bilo posvečeno razpravi o priložnostih in tveganjih, ki jih za članice regije in podjetja predstavlja prihajajoča širitev EU. Udeleženci razprave so se strinjali, da se ob integraciji novih držav članic v notranji trg EU ne sme dovoliti vzpostave novih ekonomskih pregrad za države, ki bodo ostale zunaj meja razširjene unije. Strinjali so se tudi, da bi bilo takšno obliko izmenjave mnenj med predsedniki držav in vodilnimi podjetniki koristno ohraniti tudi naprej.

Sicer pa se je danes predsednik Drnovšek sestal tudi s predsednikoma Ukrajine in Albanije.

Klikni za povečavo Ukrajinski predsednik Leonid Kuchma je izpostavil prijateljstvo med državama, ki mu v Ukrajini pripisujejo velik pomen. Predvsem računajo na nadaljnjo slovensko podporo in pomoč pri ukrajinskih prizadevanjih za vstop v EU. Poudaril je tudi, da blagovna menjava med državama narašča, kar predstavlja dobro osnovo za nadaljnjo poglobitev medsebojnih odnosov. Slovenski predsednik se je strinjal z oceno o pomenu slovensko – ukrajinskih stikov in ob tem svojega sogovornika obvestil o tem, da v Sloveniji načrtujemo postopno odprtje slovenskega veleposlaništva v Kijevu. Povedal je tudi, da Slovenija pozdravlja napore Ukrajine za vključitev v evroatlantske strukture, pri čemer ji je pripravljena pomagati s svojimi izkušnjami. Sicer pa bližnji vstop nekaterih slovanskih držav v EU narekuje tudi potrebo po ohranjanju kulturnih vrednot, tradicij in vsebin, ki družijo države, katerih prebivalci govorijo slovanske jezike. Predsednik dr. Drnovšek je zato v pogovoru predstavil slovensko pobudo o ustanovitvi Foruma slovanskih kultur v Ljubljani, ki jo je ukrajinski predsednik podprl.

Klikni za povečavo Predsednik dr. Drnovšek se je srečal tudi s predsednikom Albanije Alfredom Moisiujem. Slednji je v pogovoru izpostavil dobre odnose med državama. Ob tem je poudaril, da v Albaniji še vedno cenijo naklonjenost, ki so jo slovenski ljudje in Slovenija izkazovali do Albancev in njihovega položaja v zadnjem desetletju. Menil je tudi, da bi k še boljšemu medsebojnemu razumevanju bistveno prispevalo tudi odprtje slovenskega veleposlaništva v Tirani, kar si albanska stran želi že nekaj časa. Predsednik dr. Drnovšek je izrazil zadovoljstvo nad srečanjem in svojemu sogovorniku zagotovil, da bo Slovenija še naprej aktivno spremljala položaj v regiji, tudi po vstopu v EU. Izrazil je tudi prepričanje, da se lahko slovensko albanski odnosi še dodatno poglobijo, k čemur bi lahko tudi prispevala medsebojna izmenjava obiskov na ravni predsednikov držav.