grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Sprejem predstavnikov Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo

Ljubljana, 05/15/2006  |  govor

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes, ob dnevu slovenske vojske, v predsedniški palači sprejel predstavnike Slovenske vojske in Ministrstva za obrambo. Ob tej priložnosti je zbrane nagovoril (nelektorirano):

"Spoštovani, danes je dan slovenske vojske. Veseli me, da se ob tej priložnosti spet srečamo in da si skupaj posvetimo nekaj besed, nekaj misli ob našem prazniku.

Klikni za povečavoSlovenska vojska je v petnajstih letih naredila velik razvoj, prišlo je do velikih sprememb: vojska je v razvoju, se dograjuje. Zavedam se, da je težje delovati v takšnem sistemu, ki je ves čas v izgradnji, v dograjevanju, ki se mora prilagajati; po eni strani razvoju države, po drugi strani pa tudi spremenjenim mednarodnim izzivom. Vendar takšna je naša realnost, takšno je naše življenje in seveda mora tudi vojska slediti tistim spremembam, ki so potrebne, ki so nujne in ki vodijo k temu, da bo v čim večji meri zadovoljevala interese naše države. Danes so že odmaknjeni tisti dnevi, ko je slovenska vojska nastajala, vendar po drugi strani spet ne tako zelo odmaknjeni, da se jih ne bi še kljub vsemu živo spominjali, saj nas je takrat mnogo neposredno sodelovalo v tistih dramatičnih, in za slovensko državo in zgodovino, tako pomembnih časih. Danes se slovenska vojska sooča z mednarodnimi izzivi, sodelujemo enakopravno v mednarodnih operacijah, v mirovnih operacijah, in to uspešno. Pa tudi tam se stvari spreminjajo, dograjujejo, tudi naš prispevek je vedno bolj kvaliteten. Ne gre več samo za varovanje miru, za vojaško misijo v ožjem smislu, ampak gre za vzpostavljanje stabilnosti, včasih tudi za vzpostavljanje novih institucij v državah, ki so bile tako ali drugače porušene, za vzpostavljanje novega življenja v teh državah in tam je prispevek vojske, tudi slovenske vojske, lahko zelo pomemben.

Klikni za povečavoPrepričan sem, da znajo ljudje to ceniti in da ta naš prispevek ostaja močno vtisnjen v tistih okoljih, kjer se je slovenska vojska že nahajala v svojih mirovnih misijah ali pa, kjer se nahaja in se bo še nahajala.

Ob današnjem dnevu, ob današnjem prazniku, vam želim veliko uspeha tudi v prihodnje in vam čestitam za vaše dosedanje delo, za vaše dosedanje prispevke. Čestitam vam praznik slovenske vojske."