grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Konferenca o multilateralnih institucijah in mednarodni varnosti

Ljubljana, 07/24/2003  |  sporočilo za javnost

V soboto, 26. julija 2003, bo na Gradu Brdo potekala konferenca "Ustvarjanje skupnosti zaupanja in razumevanja: multilateralne institucije in mednarodna varnost". Konferenco, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije, pripravlja EastWest inštitut iz New Yorka. Med drugim se bodo konference udeležili Aleksej Kudrin, podpredsednik vlade Ruske federacije, Martti Ahtisaari, bivši predsednik Finske in posebni odposlanec OVSE ter GS OZN, Jan Kubiš, generalni sekretar OVSE, ter Lubomir Ivanov, namestnik zunanjega ministra Bolgarije. S slovenske strani se bo konference udeležil zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, ki jo bo skupaj s predsednikom inštituta EastWest tudi odprl.

Konferenca na Brdu bo v prvi vrsti posvečena vprašanju vloge multilateralnih institucij v mednarodni skupnosti v sedanjem času. Ob tem bo posebna pozornost posvečena Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, v luči prihajajočega predsedovanja Bolgarije in Slovenije tej pomembni multilateralni ustanovi.

Na predvečer konference, v petek, 25. julija, bo minister za zunanje zadeve v imenu predsednika Republike Slovenije na Gradu Brdo tudi gostil sprejem za udeležence konference. Na sprejem bodo prav tako vabljeni člani visoke ruske delegacije, ki se bo v nedeljo, 27. julija, udeležila tradicionalne spominske svečanosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, kot tudi predstavniki slovenskega gospodarstva in medijev.