grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Nagovor predsednika republike dr. Janeza Drnovška pred referendumoma o vključitvi Slovenije v Evropsko unijo in Nato, Ljubljana, 21.03.2003

Ljubljana, 03/21/2003  |  govor

Spoštovane državljanke in državljani!

Pogum je bil tisti, ki je 23. decembra leta 90 botroval našemu zgodovinskemu plebiscitu za samostojnost Slovenije. In sreča pomaga pogumnim. 23. marca smo pred novo zgodovinsko prelomnico, odločitvijo za vstop v Evropsko unijo in zvezo Nato. Danes to ni več pogumna odločitev, kjer bi potrebovali kanček sreče.

Danes je to razumna odločitev.

Široka javna razprava o članstvu v Evropski uniji in Natu je potrdila pravilnost večletne usmeritve naše države. Za hitrejši gospodarski razvoj in večjo varnost.

Kdor danes želi živeti v miru in blaginji, si mora za mir tudi prizadevati, ne le doma,ampak tudi v okviru mednarodne skupnosti. Evropska unija in Nato sta vzpostavila takšno mednarodno okolje, ki preprečuje vračanje nekdanjega, vojaškega rivalstva v Evropi. Tudi zadnji dogodki v Iraku me utrjujejo v prepričanju, da mora biti Slovenija članica vseh mednarodnih organizacij, kjer se odloča o usodi Evrope in sveta. Le tako si lahko zagotovimo vpliv na potek dogodkov.

Spoštovani,

Uspešno smo izgradili svojo državo. Zdaj se končuje obdobje prilagajanja, začenja se obdobje soodločanja v mednarodni skupnosti. Odločamo se za samozavestno prihodnost v ugledni družbi enakopravnih držav. Zato vas kot predsednik republike vabim, da se udeležite referenduma za vstop Slovenije v Evropsko unijo in Nato. Odločimo se za odgovorno prihodnost Slovenije.