grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel portugalskega zunanjega ministra

Ljubljana, 03/05/2003  |  sporočilo za javnost

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel zunanjega ministra Republike Portugalske, Antonia Martinsa da Cruza, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Aktualna vprašanja v mednarodnih odnosih, predvsem razvoj situacije v zvezi z iraško krizo, so bila glavna tema pogovora med predsednikom dr. Drnovškom in ministrom da Cruzom. Ob tem sta poudarila potrebo po ohranitvi enotnosti mednarodne skupnosti pri razreševanju tega problema in izpostavila prvenstveno vlogo Varnostnega sveta OZN v tem procesu. Sogovornika sta se tudi strinjala, da je zdaj čas, da se najde skupni jezik med Evropo in Ameriko in da se zbližajo razlike v stališčih, tako v dobro transatlantskega sodelovanja, kot tudi v dobro mednarodnim organizacijam, kot sta OZN in Nato. Predsednik je pri tem zunanjemu ministru predstavil mešane občutke držav kandidatk za vstop v EU v zvezi s sedanjimi razhajanji med EU in ZDA.

Vodilna tema njunih pogovorov je bila tudi prihodnost Evropske unije in njena širitev. Portugalski zunanji minister je poudaril, da Portugalska še naprej podpira Slovenijo pri njenem vključevanju v EU.

Sogovornika sta se strinjala, da bosta imeli Slovenija in Portugalska kot majhni državi EU podobne interese, tudi glede na bilateralne odnose, ki sta jih ocenila za izredno dobre in brez odprtih vprašanj. Strinjala sta se tudi, da se z bližajočim vstopom Slovenije v Unijo odpirajo številne nove možnosti za poglobitev medsebojnega sodelovanja.