grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik republike sprejel kolednike

Ljubljana, 01/05/2007  |  sporočilo za javnost, izjava

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel skupino kolednikov, ki so mu predstavili projekt Trikraljevske akcije z geslom "Za streho nad glavo, da življenje bo zdravo," v okviru katere zbirajo sredstva za gradnjo socialnih centrov ter domovanj za misijonarje in domačine v Zambiji, Braziliji in Ukrajini.

Vse od 26. decembra – praznika sv. Štefana, pa do jutrišnjega praznika svetih Treh kraljev - poteka v približno dvestotih slovenskih župnijah Trikraljevska oziroma koledniška akcija. V organizaciji Misijonskega središča ta običaj obujajo trinajsto leto zapored.

Najpomembnejša naloga kolednikov je, da oznanjajo veselo novico o Jezusovem rojstvu in v imenu župnije v domove prinašajo luč miru in veselja ter dobro voljo in blagoslov za naslednje leto. Temu je dodan tudi namen solidarnosti, saj so dobrine po svetu nepravično porazdeljene, koledniki pa želijo vsako leto na to tudi opozoriti. Zbrane darove tako namenijo enemu izmed slovenskih misijonarjev in podprejo njegov projekt.

V lanskem letu so koledniki po vsej Sloveniji zbrali preko 123.000 eur in s temi darovi podprli kar nekaj razvojnih projektov slovenskih misijonark in misijonarjev za otroke v Malaviju, na Madagaskarju in Slonokoščeni obali ter v Braziliji, Zambiji, Angoli in Francoski Gvajani.

"Odprimo torej svoja srca za tegobe drugih, kajti čeprav se naš dar zdi majhen, je za nekoga drugega lahko ogromno darilo. Zato smo iskreno hvaležni za vsak dar, ki bi skupaj z drugimi darovi prinesel lepši jutri mnogim otrokom v tretjem svetu," so v zaključku svojega nagovora predsedniku republike dr. Drnovšku dejali koledniki in mu
v imenu Misijonskega središča in vseh misijonarjev zaželeli mirno, uspešno in blagoslova polno novo leto.

Predsednik republike dr. Drnovšek je kolednike nagovoril (nelektorirano):
Klikni za povečavo"Veseli me, da ste se oglasili, dragi koledniki, lepo tradicijo obujate, lepa sporočila prinašate. Prinesli ste tudi še nekaj prazničnega vzdušja, nekaj od božiča do Svetih treh kraljev. Bilo bi lepo, če bi se takšno vzdušje potegnilo naprej še skozi leto in da bi ljudje tudi vsak dan občutili nekaj te plemenitosti, nekaj dobrote, ki jo prinašate s sabo.

Zelo lepo je, da zbirate sredstva za otroke v tretjem svetu, tam, kjer trpijo, kjer resnično umirajo od lakote in ta vaš prispevek je res zelo pomemben, zlata vreden in upam, da bo ta vaša akcija skupaj z drugimi, ki smo jih začeli in jih še bomo začeli, le začela spreminjati svet, da bi bil ta svet bolj pravičen in da v tem svetu ne bi bilo ljudi in zlasti ne otrok, ki bi umirali od lakote.

Vsem vam skupaj želim čim bolj prijazno in pa čim bolj polno dobrote leto, ki je pred nami, dobroto, ki jo bomo mi izkazovali drugim in ki jo bodo potem drugi najbrž tudi nam. Da bi bili Slovenci čim bolj prijazni sami do sebe in do drugih. Nadaljujte z vašim poslanstvom in bodite čim bolj uspešni."