grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik s predstavniki Združenja Sever o pomenu 1. decembra 1989

Ljubljana, 11/27/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je ob bližajočem Dnevu Združenja Sever - 1. decembru, sprejel predstavnike zveze društev Združenja Sever. Gospod Milan Horvat je predsedniku v imenu združenja predal knjigo z naslovom SEVER, avtorja Antona Bukovnika, ki opisuje priprave policije na t.i. miting resnice v Ljubljani.

Klikni za povečavo Predsednik dr. Drnovšek se je zahvalil za knjigo in predstavnikom Severa povedal, kako se je v takratnem predsedstvu predsedstva SFRJ trudil za preprečitev mitinga, ki je bil načrtovan za 1. december 1989 v Ljubljani. Dejal je, da so takrat v Beogradu vladali izjemno napeti odnosi in da so bile priprave na izvedbo mitinga v Srbiji zelo resne in skrbno načrtovane. Predsednik je tudi ocenil, da je k odpovedi mitinga veliko pripomogla mitingu izredno nenaklonjena politična in splošna javnost v Sloveniji ter tudi dobre policijske priprave. Dodal je še, da je bil 1. december 1989 verjetno pomembna prelomnica, ko smo Slovenci prvič začutili resno ogroženost. Milan Horvat je nato predstavil združenje Sever, ki deluje kot prostovoljno nepolitično združenje, v katerega je včlanjenih že skoraj 6000 članov. Med najpomembnejšimi nalogami Združenja Sever sodi skrb za ohranjanje zgodovinskega spomina in seznanjenje javnosti z vlogo in dejavnostmi članov med pripravami na vojno in neposredno med osamosvojitveno vojno leta 1991. Med pomembnejše naloge pa sodi tudi skrb za družine v vojni padlih policistov.

Predsednik dr. Drnovšek je predstavnikom Združenja Sever ob koncu čestital ob njihovem dnevu in jim zaželel uspešno delovanje še naprej ter prijetno druženje na slavnostni akademiji, ki bo jutri v Rogaški Slatini.