grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek sprejel generalnega podsekretarja OZN

Brdo pri Kranju, 03/11/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel na pogovor generalnega podsekretarja OZN Jayantha Dhanapalo, ki se udeležuje dvodnevne konference na Brdu pri Kranju, ki sodi v okvir uresničevanja akcijskega programa ZN o osebnem in lahkem orožju, sprejetem na konferenci julija v New Yorku, in jo pripravljajo oddelek za razorožitvene zadeve ZN, Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi ter slovenska vlada. Podsekretar Dhanapala je izrazil zadovoljstvo nad organizacijo konference in njeno vsebino.

Sogovornika sta z zadovoljstvom ugotovila, da je Republike Slovenija pogodbenica vseh najpomembnejših mednarodnih sporazumov in konvencij o nadzoru in neširjenju orožij za množično uničevanje ter konvencij o zmanjšanju konvencionalnega orožja.

Predsednik dr. Drnovšek je posebej poudaril, da bo Slovenija kot mala država prevzela svoj del odgovornosti na področju razorožitve ter izpostavil pomembno vlogo Mednarodnega sklada za razminiranje, posebej njegovo vlogo v JVE.

Ob koncu pogovora je generalni podsekretar OZN za razorožitev predsedniku dr. Drnovšku prenesel izraze iskrenega spoštovanja in pozdrave generalnega sekretarja OZN Kofi Anana.