grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Madžarski obrambni minister pri predsedniku dr. Drnovšku

Ljubljana, 03/18/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek je danes sprejel madžarskega obrambnega ministra Ferenca Juhaszema, ki se mudi na delovnem obisku v Sloveniji.

Predsednik dr. Drnovšek in minister sta se med pogovorom posvetila nekaterim aktualnim vprašanjem v mednarodnih odnosih, predvsem razvoju situacije v zvezi z iraško krizo. Strinjala sta se, da mednarodna situacija že dolgo ni bila tako napeta, pri čemer je madžarski obrambni minister dejal, da se je Madžarska odločila odstopiti zračni prostor Američanom. Sogovornika sta tudi obsodila nedavni umor srbskega premiera Zorana Đinđića in ob tem izrazila željo, da Srbija nadaljuje pot v smeri demokracije, ki jo je začrtal pokojni premier.

Ob koncu pogovora sta se sogovornika posvetila tudi bilateralnim odnosom, ki sta jih ocenila za izredno dobre in brez odprtih vprašanj. Strinjala sta se tudi, da se z bližajočim vstopom Slovenije v Nato odpirajo številne nove možnosti za poglobitev medsebojnega sodelovanja. Pri tem je predsednik dr. Drnovšek poudaril, da je obisk madžarskega obrambnega ministra v času, ko se v Sloveniji pripravljamo na zgodovinska referenduma o vključitvi v EU in Nato dobrodošel, saj lahko izmenjamo izkušnje z madžarskim članstvom v Nato.