grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Nagovor predsednika dr. Drnovška na slavnostni seji Občinskega sveta občine Brežice

Brežice, 10/27/2005  |  sporočilo za javnost, govor

Predsednik republike dr. Janez Drnovšek se je pozno popoldne udeležil slavnostne seje Občinskega sveta občine Brežice, kjer je bil slavnostni govornik (nelektoriran zapis):



Klikni za povečavo"Vesel sem, da sem danes med vami, vaši občini, v Brežicah. To je priložnost, da spregovorim nekaj besed ob vašem prazniku. Razmišljal sem o tem, da v številnih slovenskih občinah praznujemo dogodke v glavnem iz vojne, praznujemo kakšne uspele spopade, za nas uspele ali tudi ne, in da je pravzaprav po svoje žalostno, da moramo praznovati tako žalostne dogodke. Zato je pred nami zelo pomembna in odgovorna naloga, da zagotovimo, da bodo ti žalostni in krvavi dogodki počasi izšli iz našega spomina in se jih ne bo treba več spominjati. In se bomo, kadar se bomo spominjali, spominjali pozitivnih dogodkov, takšnih, ko smo uspeli skupaj kot občani ali kot Slovenci ali kot Evropejci ali kot ljudje napraviti kaj pozitivnega, kaj takšnega, kar nas povezuje v napredku, v dvigu blagostanja, sožitju. Da bomo uspeli vzpostaviti takšno zavest, da bomo že vnaprej znali preprečiti kakršne koli konflikte. Da bomo tako odgovorni, da se bomo znali kot ljudje o vsem pogovoriti. In da ne bo nikoli več potrebno, da bi prijeli za kakšno orožje in da bi potem v prihodnosti slavili takšne dogodke, takšne bitke, spopade.

Klikni za povečavoMislim, da smo zdaj na dobri poti. Kot Slovenci, kot Evropejci poizkušamo vzpostaviti takšne temelje sobivanja, ki temeljijo na spoštovanju drug drugega, na spoštovanju medsebojnih interesov in dogovarjanju, predvsem na spoštovanju manjšin in posameznika. Skušamo vzpostaviti takšne trdne vrednote in temelje, ki bi res preprečevali, da evropska zgodovina nikoli ne bi spet zašla nazaj na tista pota stoletnih ali kar tisočletnih vojn in spopadov. Gradimo Evropsko unijo z željo, da bi bila to gospodarsko uspešna zveza, zveza, v kateri bi vse države delovale samostojno, vendar v povezavi z drugimi. Zveza, preko katere bomo delovali tudi v svetu in skupaj dosegli več, tudi v svetu boljše, kakovostne in pravične odnose. In navsezadnje tudi takšno globalizacijo, ki bo znala zagotoviti, da bo človeštvo prešlo različne izzive, ki so že danes pred nami ali nas čakajo, pa naj bodo to ali gospodarski ali revščina, klimatske spremembe ali drugi problemi, ki nas tarejo. Vsi smo med seboj povezani tako v občini, kot v državi, v Evropi pa tudi v svetu. Ob zavedanju tega, ob skupnem delovanju lahko naredimo prav vse, kar je potrebno.

Klikni za povečavoV občini Brežice dobro napredujete. Občina se dinamično razvija. Gospod župan je naštel vrsto pomembnih dosežkov. Tudi sam imam tak vtis že nekaj časa, da je to dinamična občina s prosperiteto in da ste znali obrniti sebi v prid včasih negativno dejstvo, da ste tik ob meji. Da meja ni nekaj, kar povzroča preveč ali veliko težav in deli ljudi, ampak da se lahko vzpostavi takšno sosedstvo in medsebojno sodelovanje, ki je v interesu ljudi na obeh strani meje. Prepričan sem, da tudi schengenski sporazum, schengenska meja, ki nas čaka v kratkem, te meje ne bo zabetonirala tako, da naši obmejni odnosi ne bi bili več produktivni in konstruktivni. In predvsem to, da ta meja ne bo dolgo trajala, ampak da bo odpadla kot tudi druge meje v svetu, najprej v Evropi. Da boste lahko v Brežicah delovali na obe strani, tako do Slovenije kot tudi do Hrvaške in boste lahko nek most, ki bo povezoval, združeval in kjer bo vrsta poslovnih priložnosti, pa tudi priložnosti kulturne in medčloveške izmenjave. Prepričan sem, da bo šel razvoj v tej smeri in na tej poti vam želim zelo veliko uspehov, čim bolj prijazno in kvalitetno življenje v vaši lepi občini. Današnje okolje, v katerem praznujemo je še prav posebej lepo in slovesno. In kmalu nasvidenje!"