grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Uspešen obisk predsednika dr. Drnovška v Bolgariji

Sofija, Bolgarija, 06/18/2003  |  sporočilo za javnost

Klikni za povečavo Predsednik republike dr. Janez Drnovšek je dopoldne v okviru uradnega obiska v Bolgariji obiskal znameniti Rilski samostan iz X. stoletja. Samostan je bil od postavitve dalje skozi vsa obdobja bolgarske zgodovine pomembno kulturno središče in vzpodbujevalec narodne zavesti. Zaradi mogočne arhitekture, umetniških poslikav in vloge v zgodovini bolgarskega naroda, je bil Rilski samostan razglašen za nacionalni muzej Bolgarije.

Predsednika dr. Drnovška je skozi muzej popeljal škof Joan, predstojnik samostana, ki mu je razkazal notranjost samostanskega svetišča in njegove dragocene relikvije in ikone. Po koncu ogleda mu je podaril ikono ustanovitelja samostana Ivana Rilskega. Predsednik dr. Drnovšek se je v samostanu tudi srečal s predsednikom bolgarske vlade Simeonom Saxe-Coburg Gothom. Za slednjega ima samostan poseben pomen, saj je tam pokopano srce njegovega očeta. Na delovnem kosilu sta predsednik dr. Drnovšek in premier Goth nadaljevala dialog, ki sta ga začela pred dvema letoma na njunem prvem srečanju v Trstu, ob robu takratnega vrha Srednjeevropske pobude. Poleg bilateralnih vprašanj sta se tokrat posvetila tudi nekaterim aktualnim mednarodnim temam.

Klikni za povečavo Popoldne je predsednik dr. Drnovšek obiskal bolgarski parlament, kjer se je srečal še s predsednikom Državnega zbora Ognianom Gerjikovim ter predstavniki političnih strank. Predsednik Gerjikov je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da lahko v bolgarskem parlamentu sprejme politika in državnika evropskega formata, čigar napori so v izredni meri prispevali k sedanjim uspehom Slovenije. Dejal je, da je za državama pomembno obdobje, ki sta ga končali s povabilom v članstvo v zvezo Nato. Sodelovanje obeh držav v času priprav na članstvo je bilo po mnenju Gerjikova izjemno dobro. Izpostavil je tudi odlične odnose obeh parlamentov in poudaril vlogo obeh držav pri ohranjanju stabilnosti v JVE.

Klikni za povečavo Predsednik dr. Drnovšek je dejal, daj e za odnose med Bolgarijo in Slovenijo značilno sodelovanje in podpora pri doseganju istih ciljev. Želimo si, da bi Bolgarija čimprej zaključila pogajanja z EU in naš obisk je bil v precejšnji meri posvečen tej temi. V delegaciji je tudi slovenski minister za evropske zadeve dr. Janez Potočnik, ki ima danes predavanje o slovenskih izkušnjah v procesu pogajanj za članstvo v EU, je še dejal slovenski predsednik in ob koncu izrazil zadovoljstvo ob izjemnem gostoljubju v času obiska.
Klikni za povečavo