grb Urad predsednika Republike Slovenije > Tiskovno središče

Predsednik dr. Drnovšek se je po nastopu na Generalni skupščini ZN srečal z generalnim sekretarjem Annanom, gruzijskim in slovaškim predsednikom ter albanskim predsednikom vlade

New York, ZDA, 09/21/2004  |  sporočilo za javnost

Predsednik dr. Drnovšek se je po nastopu na Generalni skupščini Združenih narodov, na dvostranskih pogovorih srečal s predsednikom Gruzije Mikhailom Saakashvilijem, predsednikom Republike Slovaške Ivanom Gašparovičem, predsednikom vlade Republike Albanije Fatosom Nanom ter z generalnim sekretarjem Združenih narodov Kofijem Annanom.

Klikni za povečavoGeneralni sekretar Združenih narodov Kofi Annan je na popoldanskem srečanju s predsednikom dr. Drnovškom uvodoma izpostavil pomen slovenskega predsedovanja Organizaciji za varnost in sodelovanje v prihodnjem letu in se zavzel za nadaljnjo krepitev dobrega sodelovanja med organizacijama. Predsednik dr. Drnovšek je dejal, da bomo kot predsedujoči v OVSE dejavno sodelovali z Združenimi narodi pri iskanju rešitev za nekatera pereča vprašanja glede varnosti in stabilnosti v različnih predelih Evrope in pri tem izpostavil zlasti nestabilno situacijo na Kosovu. Sogovornika sta se strinjala, da je vprašanje glede Kosova potrebno začeti reševati in da zahteva ustrezno pozornost mednarodne javnosti. V nadaljevanju sta se dotaknila tudi vprašanja Iraka, pri čemer je sekretar Annan izrazil pričakovanje, da bo Slovenija prispevala k zaščiti osebja Združenih narodov v Iraku. Slovenska stran je izrazila svojo namero, da bo naša država finančno prispevala pri vzpostavitvi zaščitne enote za varovanje osebja Združenih narodov.

Klikni za povečavoOb koncu pogovora sta se generalni sekretar ZN Annan in predsednik dr. Drnovšek dotaknila tudi institucionalnih reform Združenih narodov. Predsednik dr. Drnovšek je ob tem izrazil vso podporo prizadevanjem sekretarja Annana za reformo organizacije in poudaril, da z zanimanjem pričakujemo poročilo Panela uglednih osebnosti za proučitev groženj, izzivov in sprememb ob koncu leta ter izražamo pripravljenost za tvorno sodelovanje. Kot je ob koncu dejal Kofi Annan so spremembe organizacije priložnost, da okrepimo Združene narode in jim zagotovimo učinkovitost pri opravljanju njenega poslanstva.

Klikni za povečavoPredsednik dr. Drnovšek se je srečal tudi z gruzijskim predsednikom Saakashvilijem, ki je uvodoma predstavil položaj v državi in v luči slovenskega predsedovanja Organizaciji za varnost in sodelovanje izrazil pričakovanje, da bo ta organizacija dejavna pri stabilizaciji razmer na tem območju in utrjevanju samostojnosti in celovitosti Gruzije. Sogovornika sta se dotaknila tudi dvostranskega sodelovanja in drug drugega povabila na obisk Gruzije oz. Slovenije.

Klikni za povečavoNa srečanju slovaškega in slovenskega predsednika, je predsednik Gašparovič dr. Drnovšku predstavil priprave na slovaško nestalno članstvo v Varnostnem svetu, ki bo 2006/2007 in se zahvalil za posredovanje slovenskih izkušenj pri predsedovanju Varnostnega sveta Združenih narodov. Predsednika sta dvostransko sodelovanje med državam ocenila kot zelo dobro in se zavzela za tesno sodelovanje obeh držav tudi v Evropski uniji. Predsednik dr. Drnovšek je ob koncu obnovil vabilo slovaškemu predsedniku, da obišče Slovenijo.

Klikni za povečavoPredsednik vlade Republike Albanije Fatos Nano se je na srečanju s predsednikom dr. Drnovškom uvodoma zahvalil za pozornost in vse večjo odgovornost za stabilizacijo in razvoj držav v Jugovzhodni Evropi. Ob tem je izrazil pričakovanje tudi po bolj celovitem pristopu Evropske unije do območja JV Evrope. Slovenskemu predsedniku je nato predstavil reforme albanske vlade za doseganje evropskih standardov ter se zavzel za sočasno približevanje držav JV Evrope Evropski uniji. Ob koncu je poudaril pomen sodelovanja držav v regiji, ki bo omogočilo večjo odprtost in bolj usklajen nastop v približevanju Evropski uniji.