arhivska stran
www.up-rs.siGrb republike SlovenijePredsednik republike Slovenije
Predsednik
Ustava in zakoni
Novice
Foto-video album
Odlikovanja
Urad predsednika
60-letnica Gimnazije Trbovlje (Trbovlje, 21.10.2005)
Novice
domov domov  |   natisni natisni  |   english flag english
  Najdi

Izjava predsednika dr. Drnovška ob srečanju s hrvaškim predsednikom Mesićem

Bizeljsko, 03/24/2005  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Janez Drnovšek se je danes srečal s hrvaškim predsednikom Stipetom Mesićem.

Predsednik dr. Drnovšek je v izjavi za javnost povedal (nelektoriran zapis):


"Zelo sem vesel, da sva se danes srečala z mojim prijateljem Stipetom Mesićem. To je najino prvo srečanje po njegovi ponovni izvolitvi in priložnost, da se pogovoriva o aktualnih vprašanjih. Vemo, da je sedaj poseben trenutek tudi v Evropski uniji in temu je posvečena posebna pozornost v najinih pogovorih. Kot veste, je Slovenija zainteresirana, da naša soseda Hrvaška čimprej začne pogovore o članstvu v Evropski uniji in da se čimprej določi rok pogovorov. Po drugi strani je najino srečanje tudi priložnost, da se še enkrat povsem neformalno in neobremenjeno pogovoriva tudi o naših odprtih bilateralnih vprašanjih. Oba že dolgo delava na tem, poznava vsa ozadja, zgodovino in tudi aktualno politično situacijo. In tako bova skušala videti, ali lahko pričakujemo na kakšni točki preboje v bližnji prihodnosti oziroma kaj bi bilo treba v ta namen storiti.

Klikni za povečavoZačela pa sva tudi najin pogovor o našem predvidenem skupnem srečanju z italijanskim predsednikom, kjer bi skušali simbolično zapreti odprta vprašanja s konca druge svetovne vojne. To srečanje se pripravlja, vendar gledamo na to z določeno rezervo. Namreč, vse okoliščine morajo dozoreti v vseh treh državah, tako da tega ne mislimo forsirati za vsako ceno. Takrat, ko bomo mislili, da smo se dogovorili za pravi, uravnotežen način, ki bo tudi na nek način poudaril in podčrtal resnična zgodovinska dejstva in izberemo prave lokacije, takrat se bomo sestali in to storili. Do takrat pa bomo delali na tem, da politična klima v vseh treh državah dozori."

Klikni za povečavoHrvaški predsednik Stipe Mesić je v svoji izjavi izrazil zahvalo za podporo Slovenije Hrvaški pri njenem vključevanju v Evropsko unijo. Glede srečanja treh predsednikov je povedal, da Hrvaška podpira to srečanje. Hrvaški predsednik je tudi poudaril, da je za Hrvaško najbolj pomembno, da s Slovenijo zapre nekatera še odprta vprašanja in da jih državi rešita še v času pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo. Hrvaška želi tudi v prihodnje sodelovati s Slovenijo, saj so slovenske izkušnje glede vključevanja v Evropsko unijo Hrvaški najbližje, zato jih bo z veseljem izkoristila, je še povedal predsednik Mesić.

Klikni za povečavoKlikni za povečavoKlikni za povečavoKlikni za povečavo
Klikni za povečavo
Zadnje novice

ponedeljek, 29.10.2007
Odstop proračunskih sredstev

Pogovori o prihodnosti Slovenije pri predsedniku republike
Urad predsednika Republike Slovenije
Erjavčeva 17
1000 Ljubljana
Slovenija

tel.: 01 / 478 12 22
fax: 01 / 478 13 57

E-pošta   gp.uprs@up-rs.si
© 2005 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani